Wednesday, March 30, 2016

Hidup perlu diteruskan

April's coming.

Fuh cepat betul masa berlalu.

8 vacancies and 51 candidates.
How could I make it soon?
Memanglah rezeki semua di tangan Allah kan.
Tapiii...
Aku ni apa lah yang ada?
You know what I mean?
Tu yang aku malas.
Keluar je zaman study, everything's about competition.

Baik aku bukak tadika.
Atau cafe dipenuhi buku.
Alngkah bahagia.
Tapi angan-angan mat jenin pun tiada guna.
In the end, harus berpijak di bumi yang nyata,

Sunday, March 27, 2016

Siot betul
Habislaa kalau dia dengar
Adoih lepas satu, satu lah hari ni
Berat nye rasa atas bahu ni
Aku berat hati ni nak balik

Ada lagi ke lepas ni kawan terima aku baik buruk busuk wangi aku macam Nadzirah dengan Amirah Reduan. 
Memang aku jadi attached kalau jumpa diorang ni.
Aku ni sebenarnya tak cukup kasih sayang ke? 
Hmm rasa nak cuba belajar simpan sikit lah untuk diri sendiri. 
Simpan serabut, cerita kat orang pun serabut. 
Mungkin kau yg memang serabut. Hahahaa
Bencila aku
Kalau dah nama Niena tu Niena jugak

Sunday, March 20, 2016

Kebahagiaan Seorang Niena

This year banyak benda berubah.
Pusing kiri lain,
pusing kanan lain.
Bagai berubah 360 dimensi.

Tapi kebahagiaan Niena masih ada sekurang-kurangnya.
Apabila dikelilingi anak-anak kecil tak berdosa,
Hilang segala resah.
Sebab mereka anak syurga.
Memang sabar je aku menanti anak sendiri. Eh?

Semalam join MAPSA gathering.
Surprisingly, aku lebih belong kat MAPSA compare ngn AUC.
Which used to be part of myself once upon a time.

Niena Sr. vs Nina Jr.

Mia

Abirah






















Auckland's newborn, Adam Muaz

Wednesday, March 16, 2016

Mudah terhibur

Aku tak pasti la ni budak Malaysia je ke cemana.
Or maybe the fact that kitorang semua know each other and we talk about the class after the class,
So we are easily amused over little things.
Dia macam inside joke jugaklaa. 
And then we'll start giggling. 
Gila tahan gelak dalam kelas boleh semput woh. 
Sebab tanak kasi lecturer nampak. 
Yelah, kalau dia nampak sure rasa offended, dah kenapa bebudak Malaysia ni? Aku ade buat kelakar ke?

Tak masalahnya aku benci betul bila dalam kelas, aku rasa amused pastu tetiba automatic terpandang sesape rupanya wavelength bersambung. 
Walaupun sorang kat utara and sorang kat selatan, pastu mula lah giggle dua2 orang. 
Nak2 lagi budak tesl ni 10 orang. 
Dah kalau semua wavelength bersambung memang parah aaa. 

Pastu kengkawan kiwi atau classmate lain macam pandang2. Pehal pompuan ni gelak sorang2. 

Hadoihh. Nangis tahu gelak tahan tahan ni? Macam nak meletup muka rasa. 

Tuesday, March 15, 2016

Awkward, again

Aku ada satu masalah ni.
Iaitu each time jumpa orang after a long while, 'to hug or not to hug'.
Paham tak perasaan aku?
Macam kau jumpa orang ni tetiba macam "Eh haiii! *diiringi muka eksaited* pastu dia macam "perlu ke tak offer hug?"
Sometimes orang tu dah macam offer hug pastu aku menggelabah nak sambut.
Pastu akan terjadilah pelukan awkward.
Ahh Niena!
Kau selalu camtu!

Pastu a few times this happened.
When scene peluk ni berlaku, pastu kau ingat dah habis dan cuba meleraikan pelukan (haktuih ayat novel sangat -_- Because I think that's the best way to express what am I trying to say.)
Pastu rupanya tak habis lagi.
Dalam hati macam "errk, cepatla lepas. Aku awkward nih"
Pastu bila dah lepas tu rasa macam "fuhhh. finally."

Sekian.


Saturday, March 12, 2016

Introspect

A new word I learnt from my educ400 class. 
I simplify the word as muhasabah. 
It's somehow related to metacognition. 
The only different is introspect is you seeing yourself as an insider.
And metacognition is you seeing yourself as an outsider. 

And why am I explaining them? 
As usual, I often don't get answers to my question and action. 

The more I live, the more I learn that respect is to be earned. 
The more I live, the more I know people. 
The more I live, the more I learn that good people exist and so do bad people. 

To find people who accept us inside out is difficult. 
Apart from out family.
And that's just because we can't run away from them given that the bloodtie that we share. 
That's why marriage is a gamble. 
Because you risk your life living with a person you hardly know. 
And I just realized that you might spend your life with your partner longer than you spend your time with your parents (well, technically. Unless death comes in between).  
Fuh, scary. 

And aku taknak fikir dah cuz I don't see and can't imagine who would accept me. Cuz I am just so imperfect. 
Like really I am. 


Tuesday, March 8, 2016

Robotized

Technology makes human robotized.
I feel the impact upon me.
The reminder of people's birthdays appear on the screen,
and I feel the obligation to wish.
Though I don't feel like wishing in the first place.

You know, in the old days,
We wish those whom we feel significant in our lives.
These days, I don't even know the person who wished me.
No, of course, it's not a big deal.

I'm just, you know, think too much.
These few days.
What is wrong with me.

I feel like the venn diagram will no longer merged.
So let's not call it venn diagram in the first place.
I'm just like a dot next to the question number.
Nobody gives a damn.
Because the main focus is the solution to the question.

Weh ini bunyinya sangat depressed.
Kena tampar ini perempuan sampai dia bangun kembali!

Thursday, March 3, 2016

Bread

I compare it with bread cuz they have expiry date.
Whatever plans you have, once it reaches its expiry date, it means nothing. 
Though if you still work it out, chances are, it won't taste as good as before. 
Begitulah kehidupan. 
Sekejap je sebenarnya tempoh roti tu. 
Beli roti baru, hidup baru pun bermula. 

Selamat malam. 

Taknak dah mimpi merapek macam semalam please. 

Wednesday, March 2, 2016

Habit

I have this one habit lately
That I like to murmur over my inner thoughts
Some sort of 'monolog luaran' 
That it became a problem when people are not supposed to hear petty things I keep in my head
I find this annoying 

Tuesday, March 1, 2016

not maths

If only thoughts are like maths
Though how complicated it is, you'll get the answer at the end.

Oh please don't talk about this anymore.
Aku seriously muak.
Nak stop.
Pause la.
Stop cam nipu.

Eliminated.  Sorry!