Thursday, December 31, 2015

New Year

2016.
Yes.
Another year.
In fact, another leap year.
Insya Allah.

Terima kasih Allah untuk segalanya in 2015.
2015 has been an emotional year to me.
Lots of ups and downs.
A lot of difficult goodbyes.
A lot of beautiful new people met.

Some highlights of this year,


The very beginning of the year and I kicked the futsal captain's leg till she wasn't able to play till Bersatu. Haih. *guilty till today*
Sowwyy Teah.
One of the proudest moment of myself. Shortlisted to be in the AUC Frisbee and Futsal team. Ya Allah seronoknya dapat main balik after a looooong pause of running here and there in the court/field.
Frisbee Team. Even managed to contribute a score. Thought we lost anyway. Doesn't matter. We had so much fun. 

My futsal team. How I fall with love futsal. 

Our very goodbye to our Mira. 
Yes. This goodbye is indeed hard. First time rasa macam ni just because of a farewell. 
Khawlah Al-Azwar

 And of course for having my Usrah groups which I love a lot!

Raisa'

And also our winter break. Went to Gold Coast for the first time with beautiful people. 

And my final raya in Auckland. I should say that this year is the best raya in Auckland. 



Even managed to set out a massive open house. Almost all people that we invited did attend. (and that was like almost all Malaysian Aucklanders). 

And of course, 2015 is awesome because my girls are still standing strong with me.

And I'm happy to take my sisters for a New Zealand tour.
Thank you all the people that had painted my 2015.
Hope the ink is permanent.
Looking forward to a bright 2016.

*sebenarnya emo lah rasa. Cam tacing tacing sikit*



Cerita kerja #1

Laila sedang leka menulis kan nota harga di atas sekeping kertas memo untuk dilekatkannya di kaunter untuk rujukannya. Al maklumlah pekerja baru, banyak sangat info yang perlu dihadamnya sampai kadang-kadang gelabah dia dibuatnya bila customer tanya soalan yang dikira sebagai seorang pekerja, jawapannya haruslah mudah sahaja keluar dari mulutnya meyakinkan pelanggan. Tapi disebabkan prinsip hidupnya yang 'honesty is the best policy', dia pun akan jawab dengan senyum kambingnya "err akak(or abang kalau lelaki jantinanya), sebenarnya saya baru kerja, saya tak ingat lagi. Kejap ye saya call bos".  Selalunya lepas je Laila menjawab begitu, terasa bagai gunung di atas kepalanya berjaya dibuang.

*pheww*

Ketika Laila leka menulis itu tiba tiba terdengar satu suara kaum Adam ni bertanya "Dik, ada fotostat sini dik?". Laila ni memang terkenal dengan seorang yang mudah terkejut, lalu dia menunjukkan reaksi terkejut biasanya yang kalau orang dah biasa memang akan faham sangat, dan kalau orang tak biasa akan rasa macam "eh, dia ni dah kenapa macam nak terkeluar jantung?" Dan seperti dijangka, lelaki itu terus memberi respons "Eh adik, jangan terkejut sangat". Laila yang agak malu dengan kejadian itu hanya mampu tersenyum lantas bertanya "Berapa copy ye?" Lantas dihulurkan lelaki itu kertas dan menjawab "3". Selesai mem'fotostat' kertas tu Laila pun berkata "90 sen" sambil senyum mesra pelanggan. 
Sewaktu sibuk menekan mesin casher tu berlaku perbualan ni. 

Lelaki : Adik orang mana dik? Orang Perak ke? 

Laila : *agak pelik tapi jawab ajelah* Haah. 
*dalam hatinya agak tidak pasti sebabnya si Laila ni hidup di 3 sempadan kalau ikutkan. Penang, Kedah, Perak. Tapi kalau ikutkan Laila lebih selesa claim dirinya orang Penang sebab sijil kelahirannya membuktikan dia lahir di Penang dan pendidikannya juga kebanyakannya di Penang. Dan alamat rumahnya juga Penang*

Lelaki : Perak mana dik? Perak sini eh? 

Laila : Haah 

Lelaki : Tapi adik nampak macam orang Kelantan. 

Laila : Hahaa kenapa pulak? *hairan dan agak bingung*

Lelaki : Ingatkan adik orang Kelantan. Sebab selalu orang Kelantan cantik-cantik. *sambil melangkah keluar dari kedai*

Laila : *gulp*

p/s : Laila merupakan nama jadian si penulis.


Wednesday, December 30, 2015

?

Kenapa ye?
Hmm maybe there's just no luck 
*cry*

Hell no!

Cinta baru

Aku rasa aku dah temui cinta baru.
I fall in love with books.
Those who knew me well, this is sooo not me.

Now I believe what people say,
Tak kenal maka tak cinta.
Indeed.
Sebabnya dulu aku memang allergic dengan buku.
Sampaikan John nak kasi aku buku "Typing for Dummies" pon aku bersilat taknak
(in which bila aku fikir balik, best kot. Fun reading).
Aku memang tak suka membaca sampaikan IELTS aku reading lah paling spoil.
Yang aku suka baca hanyalah,
Lawak Kampus.
Yang mana sampai sekarang masih top in the list.
Muahaha.

Ceritanya, bila aku dh start suka tu aku macam cannot resist.
Sekarang aku dah paham perasaan pencinta buku.
Kenikmatan dapat memiliki sebuah buku.
Aku gembira.
Bahagia.
*senyum terharu*

Sekarang ni semua buku aku rasa nak baca.
Except (maybe not yet developed),
ceciter macam novel or anything fiction, aku macam kureng.
Tapi kalau orang bagi, aku akan baca je.

Hmmm rasanya so far belum pernah beli any novel sendiri.
Kan?

Sebab bila aku baca cerita orang (read :watak2 novel/movie/series etc),
perasaan dia macam.
Lalalaaa itu cerita rekaan, memanglah happy ending.
Watak wajib cantik, putih gebu, baik, sopan, dan diminati oleh lelaki tampan.
Ok laa fine laa, tapi at least laa, AT LEAST, wajib cantik ok.
Walau ribut badai melanda,
cinta tetap milik mereka.
Haaa begitulah summary semua [made-up] love story yang ada di atas muka bumi ini.

Tapi realitinya,
Tak seindah itu.
Percayalah.


Tuesday, December 29, 2015

Conscious

Ok dah conscious. 
Adakah tayar yang sama akan terkena taik ayam yang berbeza? 
Mohon tidak. 
Kalau tak konfem aaa. 
Konfem aaa. 
Emmmm err konfem aaa sedih tahap gaban. 

Dah tukar hankook ni. 
Mohon lebih cekal dan berkualiti. 

Sunday, December 27, 2015

Expectation

Expectation hurts.
Like, really.
As much as surprise excites. 

Down. 
Lagi. 
Tampar diri sendiri please. 
Nangislaaa nangislaaa. 
Oh tears, please come fast so that I'll feel relieved. 

*deep sigh*

Deserves an acknowledgement

This is another 'wow' gift. 
So I decided to commemorate it here. 
It deserves a space. 


Trimas. 


*God knows how I tried to collect my guts just to go through this piece sanely. Haha*

Saturday, December 26, 2015

Officially 23

Yes I know. 
Dah banyak dah angka. 
Pejam celik pejam celik je. 
Rasa baru je hari tu post aku 19. 
Begitulah kehidupan. 
Makin ke depan. 

Ceritanya aku tersangatlah mood swing tahap dahsyat punya these few days. 
Yang memang menyinggah dalam kekerapan lebih kurang setahun dua kali cenggitu. 
Kemudian tersangatlah nak nangis. 
Benda kecik pun aku nak nangis. 
Tapi peak dia tadi lah. 
Aku rasa loser. 
Nak quit kerja! 
Nasib baik Allah anugerahkan customer baik2, bos baik2 dan semua yang baik2. 
Aku je yang busuk, mengada etc. 

K enuff. 

Banyak-banyak birthday wish, there's one that really made my day. 
Sebab aku fragile hari ni, wish tu pun buat aku rasa mcm 'awwwhh' and almost 'menetes'. :')
In fact, it came from a very unexpected person. 
Mekaseh weh. 
Terima kasih Ya Allah hadirkan orang indah indah dalam hidup aku. 

Di usia 23 ni, tak de benda lain yang aku dapat cakap selain setinggi tinggi penghargaan kepada Allah Maha Pengasih dan Penyayang.
:') 
Alhamdulillah atas segala nikmat yg Engkau pinjamkan
Yang terkadang aku sendiri lupa semua ni 'pinjaman'
Ya Allah, ingatkanlah aku selalu. 
Bawalah aku dekat denganMu setiap hari. 

And 2016 is approaching. 
Semoga yang baik baik, indah indah, lancar lancar menanti. 
Semoga sinar pelangi menjelma di penghujung hari. 

Terima kasih ye semua yang wish dan doakan. 
Semoga doa kalian juga kembali kepada kalian. 
 

Friday, December 25, 2015

Share

We have things that we share with only certain people
We call them secrets

Sometimes
We tell someone because we expected certain reactions from them
Like
We don't welcome any other kinds of reaction
And we know he/she will definitely give us that kind of reaction

Some other times
We tell someone just simply because we like them
Even though her/his reaction doesn't really meet our expectation 
Or even worse than we expected
But we just feel like letting that person knows everything about us 

Some other times 
We tell someone we merely trust
In the first place we don't feel like telling her/ him 
But we tell them anyway 

And
There are also times when we just tell something to random people. 
But we know they are reliable and trsuted. 

And sometimes (very rarely, probably never)
We don't tell anyone at all. 
Because nobody will accept whatever that secret is. 

That's just how we are. 
We are selective. 
We just wanna make ourselves to feel better most of the times. 
And only we know how to handle ourselves.

And I guess, those in the first category, they are precious friends. At least for me.

Tuesday, December 22, 2015

Turning 23

In a few days
Got me thinking 
What have I done with my life? 
What have I achieved? 
Have I changed for the better? 

Alhamdulillah 
Thank you Allah for everything
I don't have everything I want in life
But it's more than enough knowing that I have everything that I need

Friday, December 18, 2015

Tuesday, December 15, 2015

Kadang kadang




Ijat punya post tu buat aku fikir
Kalau boleh like banyak kali tu mesti aku dah like 100 kali.

Sebabnya aku setuju sangat.
Entahla
Boleh relate agaknya.
Dulu, i used to have big dreams.
Nak itu, nak ini.
Tak salah pun semua tu.
But as I grow up, and been achieving quite a few things in life, aku dah rasa macam tak berapa nak bercita cita besar dah.
In fact, aku lebih selesa tak dikenali. 
Aku tak suka pun nak bercakap in public. 
Rasa menyampah dengar diri sendiri cakap kat depan. 
Cakap = motivational/ inspirational talk. 
Well, things yg orang-orang hebat selalu buat. 

Aku kalau boleh nak enjoy buat apa yang aku nak buat. 
What's important for me now is having good people around and get all the positive vibes from my surrounding. 

Mohon jauh dari perasaan perasan.

Monday, December 7, 2015

Berkait, mengait, terkait

Sedikit sebanyak ada lah jugak
Kebetulan ke apa tu tak sure
Ke memang tujuan dia begitu
Sejenis fauna yang aku nampak siapa

Pasal tu aku lebih selesa berurusan dengan consultant
Pasal semua benda pun sebenarnya
Selesa mungkin
Oh macam tu ye perasaan ada abang.

Hal-hal lain
Simpan dalam folder masing-masing

Bila bukak folder tu, fokusnya yang itu sahaja
Banyak-banyak folder tu adalah a few yang rajin bukak
File dia pun kadang jarang-jarang sentuh
Tapi folder satu tu aku dah 'create' cuma belum isi lagi file-file nya.

Friday, December 4, 2015

Thursday, December 3, 2015

Oh My Malaysia

Kalau asyik rasa geram dengan negara sendiri
Sakit hati dengan kerajaan sendiri
Panas dengan tindakan pemimpin
Tu dikira rakyat derhaka ke?

Lagi satu sem je nak menapak di negara susu segar tu
Lagi satu sem je nak menghirup udara segar tanpa asap vape
Lagi satu sem lagi nak menyapa rakyat tanpa bangsa dengan senyuman mesra sapaan ikhlas
Lagi satu sem nak menikmati jaulah bahagia tanpa tol
Lagi satu sem untuk semua mimpi indah

Well mungkin aku sedikit hyperbola
Highlight semua yang baik baik aje
Tapi aku dah mula fall in love dengan tempat tu
Dengan budaya mereka
Aku kagum
Even most people nak pegi UK tapi aku langsung tak
Untuk vacation tu tipu la tak teringin
Tapi untuk make a living I'm happy in the 'land with the longest clouds' 

Sedihnye
Rasa negara sendiri macam dah busuk
Sampai terkadang rasa buntu nak majukan negara sendiri
From the education perspective at least
Which is the least I could do
Other aspects?
2 x 5


Ya Allah selamatkanlah Malaysia
Kembalikanlah kami semua pada Al-Qur'an dan As-sunnah.
Sekurang kurangnya kami jumpa punca.

Dalam hati

Kadang banyak gila benda dalam hati macam asyik bercakap cakap.
Kadang sampai naik ke telinga.
Sebelum keluar ke mulut, aku cepat cepat cari medan nak luahkan.
Biasalah blog ni lah jadi mangsa. 

Tapi tapi tapi.
Lain doe.
Bila nak tulis je konpem menyimpang.
Apa yang tercakap tu langsung takleh.
Tahu sangat dah.

Takpelah.
Soalnya hidup ni banyak sangat grey area. 
Aku kelaskan dia 'grey' untuk segala kekeliruan, ketidakpastian, kekaburan, ke'in-denial'an dan yang sama waktu dengannya. 
Susah nak jump into either black or white. 
Sebab we human believe, to jump into either one is like taking a risk.
So we'd rather live in uncertainty.

Gitulah.

Semua tu fantasi. Fantasi dunia. 
Realiti is waaaayyy more tangled. 
But depends on how we view
And finally untangle.

Tuesday, December 1, 2015