Saturday, November 14, 2015

Biar lah tak sama
Asalkan meraikan
Bukan merendahkan 
Rupa-rupanya memang betul lain 

Kita biarkan lah air mengalir dari paip
Atau mengalir tenang di sungai 
Kalau sampai amukan ombak
Kita pulang

Friday, November 13, 2015

Gradually

Ada baiknya mungkin
Dia beransur pergi
Atau hanya sekadar turun naik biasa
Tapi untuk aku sendiri
Aku rasa ni macam satu petanda
Mungkin yang lebih baik menanti
Rahsia Sang Pencipta 

Hebat aturan Dia
Kadang dia bagi segala kemewahan dunia
Bila tiba masa Dia tarik satu je,
Yes satu je, 
Kadang kita jadi hilang arah
Baru gelabah tadah tangan mohon doa
No wonder la
Setiap kali baca terjemahan
Banyak kali giler encounter ayat yang sounds something like
"Manusia mintak Allah hilangkan kesusahan mereka dan bila Allah hilangkan kesusahan tu, mereka kembali ingkar"
Memang manusa lumrahnya macam tu kan?
Bila rasa senang, kita mudah lupa
Kita lupa keadaan orang yang susah
Even diri kita sendiri time kita susah

Tapi ajaibnya 
Sebab Allah tahu kita macam tu 
Sebab tu lah Allah suruh kita berdoa banyak banyak kat Dia
Sebab tu cara Allah nak kita komunikasi dengan dia

Positiflah Niena 
Allah pinjamkan
Sekarang Allah tarik sekejap
Mungkin Allah simpan sesuatu yang lebih baik untuk kau Niena
Kau kena husnudzon
Kau kena kuat
Allah uji sesuai dengan kemampuan Kau

Thursday, November 12, 2015

Exam

Tomorrow is the day
Less than 24-hours
Let's do this!

Pastu boleh tarik nafas hembus kuat-kuat.
Sebab dia tiga jam straight.
Paper macam sociology zaman A Level dulu.
Tapi aku rasa socio macam jelas lagi.
Tak mengapalah semoga Allah bukak jalan seluas-luasnya esok.
Moga Allah terangkan hati seterang-terangnya nanti.
Moga Allah bagi ingatan sekuat-kuatnya esok.
Moga Allah kurniakan fikiran selogik-logiknya esok.
Moga Allah bantu.
Aaamin.

Aku macam suka lah sebenarnya subjek ni.
Benda bila faham kan memang boleh jatuh cinta.
Kalau benda yang aku tak paham-paham tu
Sampai ke sudah aku menyampah.
Weh cuba baca balik ayat atas.
Rhyme giler.

Nienaaaaaaaa.
Apa perasaan kau weh sekarang?
Biasa.
Eh haah laa.
Aku pun!
Eh kau lah Niena kan?
Eh haah laa.
Kadang-kadang rasa kau Niena, kadang-kadang rasa macam eh jap Niena mana Niena?
Macam schizo dah aku ni.
Exam punya penangan.






Motif gambar?
Saja.

Monday, November 9, 2015

Sisuka


Pendosa setia

Pergelutan
yang tiada pernah ada penghujung
Sampai satu masa
Bila pergelutan tu dah tamat
Kau tahu nyawa kau pun dah tamat

Kau insan hina
Kau bukan maksum
Kau lemah
Kau pendosa
Bukan pendosa biasa
Tapi pendosa setia

Setiap hari
Kau buat baik
Tapi jahat kau tetap ada
Dan kau harap baik kau akan menutup jahat kau
Tapi dia bukan macam uli tepung
Rasa tak jadi kau tambah air
Tambah tepung
Atau apa-apa
Sampai doh dia jadi
Ini dosa
Biar kau cuba tutup dia tetap ada
Walau sebesar zarah
Syarat dia satu je
Taubat
Barulah dia akan lenyap
Nak harap amalan sunat kau?
Cukup ke nak tampung?

Macam makan ais krim
Pastu ada tahi burung dari atas jatuh setempek
Kau tak makan dah kan?
Ke kau buang bahagian atas je?
Aku doubt.



Saturday, November 7, 2015

Known

No longer
Just not
I'd rather be in my cocoon
Not knowing what's happening outside
Just go out when things are safe 

There was a time
I used to be known
And when I'm not known 
I feel empty 

But then when the world is a whole new paradigm
I just walked into it
And painted it based on my imagination
If I ever imagined anything
I guess yes 
Now I feel like
Just let the time decides
When it's time
I'll get out of my cocoon
And greet the world
Hope the fellas will be nice to me


Time
It really
Changes
Me
Inside and outside 

Thursday, November 5, 2015

Risau

Risau sejarah berulang
Banyak-banyak sejarah janganla sejarah yang itu
Kencang je jantung aku bila fikir
Fuh
Sebab tahap depression dia lain

Tahun ini aku bakal menganjak 23 tahun
Di mana aku perlu menjadi matang
Jauh lebih matang
Dan lebih terbuka
Kurangkan hanya berfikir pasal diri sendiri
Di mana aku masih belum nampak bayangan
Ada sesetengah situasi aku hanya fikir perasaan aku
Proses percubaan itu sangat mencabar

Aku tak mahu toleh belakang
Kalau yang belakang itu yang itu
Aku mahu terus pandang ke hadapan
Tapi aku masih takut
Apa yang aku masih kuat ialah untuk terus bernyawa di bulatan sekarang
Dalam bayangan aku ialah bulatan itu semakin membesar
Dan akan bergolek
Terus bergolek

Sampai satu masa dia akan 'merged'
Macam 'venn diagram'

Berfikir

Hari ni aku bangun dan terus terfikir
Lalu aku sambung berfikir
Sampai sekarang belum ada jiwa itu
Masih tidak percaya diri

Bukan makanan aku

Dan semalam mimpikan macam tu
Mungkin ada mesej seperti dia sudah tahu
Sekurang-kurangnya dapat menghidu
Bau yang macam mana
Itu persoalannya

Wednesday, November 4, 2015

Sorry post

Kalau kau baca la kan.
Aku masih feel bad actually.
Like really bad. 
Lagi lagi bila kau still mention. 
Though kau konon 'gurau' tapi I get it laa.
Sebab I feel like I'm breaking the trust given. 
Tapi sumpah takde niat nak cerita.
Aku pun dah explain kan sooo yeah
Again sorry. 

Tahla sedih rasa dengan diri sendiri kadang-kadang. 


Tuesday, November 3, 2015

Fobia

Aku 
Sumpah
Fobia
Nak
Scroll
Instagram

Dia bukan fobia main-main baq ang. 

Sunday, November 1, 2015

Breathe in

. . . 

After so long

This is gonna be my post about my experience.

Went for a Marae Trip with my girls. 

Huh? Marae? What's that? 

It's a cultural experience. To be exact, a Maori experience. This is a tradition and a must-do thing for Tesl students every year. 

We were welcomed by a Powhiri. 
Had that before. 
Best thing is that we got to stay overnight at their sacred place. 
And by sacred I mean, it's protected by their spiritual guardians. 
Good that we learned their culture in a very respectful way. 
They value their culture highly. 
Which makes me ponder. 
Do we protect Islam as much as they do? 
The way they cherish their culture makes everyone can just respect it. 
Hmm what I feel is actually more than this but it's just 'tak sampai' when I try to explain it. 

Right. 

And I got to taste (or eat to be exact) their traditional way of preparing food which is in the Hangi. 
Hmmm
Tak leh terima tekak. 

Everything was truly good. 

Except that

Throughout this trip, none of the food is mine. Huhu.
That feeling when everyone was enjoying their food except me myself. 

K nak balik sekarang. 

Takde mood nak ambik gambar bagai. 

People say
Happy tummy happy me
Exactly!