Monday, February 16, 2015

New face

Ade lah aku make-up sikit2. Tadaaa cenggini lah wajah baru blog aku.
Cantik tak cantik ade aku kisah?
I just wanna get a new mood.
Boring dah nama lama.
Tukar nama sebab rasa macam bosan. Eh dah cakap eh tadi bosan?

Today I thought a lot.
Urat otak aku macam tangled sikit pikir hal itu hal ini.
Well, kelas dah nak start so macam cuak gaklah.
Sebab sem ni kena mentoring.
Hentahler aku dah sedia ke tak.
Pastu aku ambik Maths untuk elektif tahun ni. Suka tapi at the same time macam nak gelak kat diri sendiri. Sebab kelas pukul 8 am 3 days in a row. Kau biar betul Niena?? Haih, mintak-mintaklah aku semakin bermotivasi. Sedor diri woii?
Pastu fikir pasal Bersatu pun buat aku rasa cuak.
Hmm nak main ke tak.
Pastu macam risau if ada apa-apa yang tak kena dengan pengurusan. 
Hopefully committee semua bersatu teguh bercerai roboh. 
Pastu macam fikir apa lagi eh tak cukup?
Pastu macam fikir hmm nak beli kat Malaysia ke kat sana je?
Pastu macam fikir nak beli ke tak eh handbag baru?
(Naaaaakkkk. Tapi sayang nak keluarkan duit. wuwuwuuu).
Pastu dan macam-macam lagi.

Dah tu fikir pasal benda alah tu buat aku rasa macam lantaklah.
Lantak lah sangat kan padahal kau fikir je.
Semoga ada sinar baru.
Semoga.

Rasa macam nak lepak-lepak borak-borak dengan someone.
Rasa nak gelak-gelak hilangkan kusut nih. 
Semalam bapak lama aku gayut ngan Seripah.
Hahahaa sekali contact memang cenggitu lah.

Ok bai. 
Doakan saya. 
:)

Saturday, February 14, 2015

Great Loss

12 Februari 2015.
A date I will remember.
And I believe, Malaysians will remember.
We lost a great figure.

Dia bukan bapak aku, bukan datuk aku, bukan bapa saudaraku, bukan bekas guruku atau sesiapa. Dia seorang pemerintah yang amat amat aku sanjungi. Tapi entah kenapa kehilangan dia menggugurkan air mata aku. Air mata penuh kesedihan. Aku ingat aku boleh tahan tapi setiap kali aku baca caption di instagram, each status people posted and everything people shared about him, my tears just dropped endlessly. Perasaan sedih dan sayu tu Allah yang datangkan. And aku boleh imagine seluruh umat manusia di Malaysia merasakan kesedihan yang sama. Kalau tak, masakan berpusu-pusu orang sanggup bersesak demi memberi penghormatan terakhir buat beliau. Bila aku tengok ribuan orang membanjiri Kelantan, terdetik kat hati aku, "Ya Allah, hari tu Kau banjirkan Kelantan dengan air dan kali ni Engkau banjirkan Kelantan dengan manusia. Sungguh hebat percaturanMu. Hanya kerana seorang murabbi." 

Dia yang pada hidupnya tak punya apa-apa. 
Aku rasa, dia memberi reflection ayat yang selalu kita baca dalam doa iftitah dalam solat "Inna solati wanusuki, wamahyaya wamamati, lillahi rabbil alamin". Yes, aku nampak ayat itu dihayati dan diamalinya. Kita? Solat pun fikiran merewang, apatah lagi makan minum pakai kita. Benarkah hanya keranaNya? 

Benarlah orang kata, orang yang ikhlas dakwahnya, sehingga dia pergi, dakwahnya masih berjalan. Lihat saja apabila dia pergi, puluhan ribu kata-kata mutiaranya di'share' di laman-laman sosial. Masakan tak dapat sahamnya. Kepergiannya juga menyatukan ummah berbilang bangsa dan agama di negeri paling dipandang rendah oleh manusia bermata dunia. 

Nak pergi konsert, jenuh promo mintak orang beli tiket sana sini.
Kau femes? Wedding kau pun orang belum tentu ramai begini. 
Itu yang dipromo sakan dan dijemput di seluruh pelusuk dunia.

Ini kematian.
Kematian yang menyatukan.

Pedulilah apa orang nak cakap pasal 'kebetulan' atau 'karamah' palsu yang digembar-gemburkan pada hari beliau pergi.
Tapi yang pasti, yang tak dapat orang tutup mata, hari dia pergi, satu Malaysia tangisi. 
Itu baru dikira Malaysia.
Mustahil beliau manusia 'biasa'. 

Aku sayang TGNA. Aku sanjung dakwahnya, aku sanjung keperibadiannya, aku sanjung semangatnya menegakkan Islam. Kitalah penyambung warisan. Ya Allah, Kau kuatkanlah semangat juangku. Semoga semangat yang terhembus ini tak bisa padam. Walau terpadam, bisa dinyalakan semula. 


Monday, February 9, 2015

New hope

Less than 2 weeks before my new life starts.
Well I mean my third year in Auckland. 
2015. I don't know what will come.
Whatever it is, I hope Allah will put me through anything I could handle wisely.
Excited.
Yet scared at some point.
Because we never know what tomorrow gonna bring you to. 
And 2015 means I'm gonna live my life as a young adult aged 23. Well, technically.
Can't believe. 
Life.
Which is the opposite of death.
Not sure when our life gonna end. 
But it will surely end. Someday.

Okay, back to y study life.
2015 is a big year for me and my Aucklanders.
Because Bersatu Games will be held in Auckland, on April.
Which is not a long way to go.
Be strong my team, we can do it! 
Be strong Mira, aku tau kau neves.

Let me give an analogy.
It's like watching MLM you know. As in Maharaja Lawak Mega, not multilevel marketing.
Started off boring, reached its climax and finally it ended. And you feel like everything happened so fast.
If you know what I mean.
So that's why, whatever it is, sometimes I don't wanna have a real big dream. It's better to just cherish whatever in front of you. Opportunity comes once. Very rarely it comes twice, or even more than that. But miracle could happen.

Each time I write, I don't expect people to understand. Because I rambled, sometimes pointlessly.