Friday, August 9, 2013

Raya di perantauan

Assalamualaikum.
Eid Mubarak everyone.
I'm too lazy to update actually. But I need to. Hihiii..

Alhamdulillah this year is our first year celebrating Eid in New Zealand. Feeling? Op coz la sayu ooii. Malam raya kontrol macho, keluaq beli barang konon nak cover sedih. Tapi bila family call, sebak nya la hai. Lagi sebak sebab kita dah macho, tetiba ayah pulak sebak. Haiiz, lemah lemaah. Maka berguguran lah air mata syawal.

Malam raya pergi berkampung di rumah senior. Maklumlah, kami duduk sini kan berseorangan dan bersendirian di bilik, jadi kalau berkurung sengsorang tu macam sedih sangat. So, kita bergembiralah di rumah senior. Buat biskut, ayam masak merah, nasi himpit, kuah kacang bagai sampai tido pukul 3. Ok honestly, that was the busiest malam raya I've ever experienced. But it was fun though.

Pastu, malam tu skype pulak ngan family. Seronoknyaaa tengok semua orang berkumpul pakai segak segak belaka. Riuh rendah. Nak nak pulak beraya kat Langkawi yang dah lama tak beraya kat sana. Pastu bila time sembang ngan parents tu yang tak boleh tahan. Siap beraya semua. Again, keluarlah air mata Syawal. Rupanya memang sedih rasanya beraya di perantauan. Ingatkan dulu lagu lagu sedih tu saja ja nak bajet. Pon boleh. Lol. Haha.

Pagi raya tu bertolak pegi solat raya tapi sayangnya tak sempat nak solat, terlambat. Masa sampai orang dah start khutbah. Well, nak share experience solat raya kat sini. Saaaaaaangat ramai Muslim. Diorang buat kat stadium tapi memang full-house. Lepas selesai solat raya, ada macam jual jual kat luar. Meriahnya. Macam macam lah diorang jual. Pakaian, makanan etc lah. Macam pasar malam lah cumanya ni literally 'pasar raya'. haha..

Then, after tu, we went to our friend's house at Otutahu. (oh tak tahu. kihkih. bunyi dia lebih kurang je) She's an Indian and memang different lah experience raya kali ni. Selalu raya pertama sumbat macam macam makanan Melayu, ni sumbat macam macam makanan India. Boleh tahan lah. Ada yang boleh telan, ada yang loya je tekak rasa. Rumah diorang decorate memang raya habis lah. Belon berjuta, colourful, dengan baju masing masing macam pengantin. Seriouslah diorang ni! Makanan datang bertubi tubi sampai tapau segala.

On the way balik dari rumah si Shalu tu, dalam bas ni ada lah sorang pompuan Maori ni wish kat kitorang, "Eid Mubarak" and she was really excited to see us. I sit next to her and we had a long conversation. She's really nice and polite. She respects our religion and keeps stressing that it is good when people from different backgrounds can actually mix with each other regardless their differences. Indeed.

Pastu, photoshoot. Eceh.

Well, since today is not a holiday, so most of us here have classes (but not us, teslians. hehe), so macam takleh nak beraya banyak sangat. Lagipun dah nak pengsan dah rasa. Pastu balik. Tido. Zzzzzzz...

Titew buat ginger bread man ni. Eleh padahal tolong tekap je pon. Boleh lah setakat nak ambik credit.

Selamat Hari Raya

On the way nak g solat raya la ni

Masa tu tengah traffic jam and everone was looking at us so weirdly like "What's happening?" haha yelah, pakai cecantik semua nak g mana ni. Gitulah gamoknye. 

Time khutbah raya



Malaysian students


While waiting for the bus

Hah! Ni kat rumah Shalu. Nah kau maknan diaa



That's Shalu, our classmate. Macam pengantin dah kan? 

Melampau kitorang ni. Sampai ke bilik explore. Eh tak tak, dia yang bawak ok.



Siap sempat pakaikan saree tau


Outside her house. Tengok tu belon berjuta. Hebat ah decoration diorang. 

Gembira di hari raya. Weee



Gambaq peberet I.

Masing masing fefeeling model Gulatis. Aha.

peberet jugak. Minal Aidil Walfaizin.



Sekian. Thanks for reading!
Have a blessed Eid everyone!

Saturday, August 3, 2013

RINDU

Bersedialah.
Kerana entri kali ni mungkin jiwang sikit


Aku rindu
Aku rindu bangunan itu
Walaupun hanya dua tahun di situ
Tapi
Seluruh hati dan jasadku di situ 

Tapi
Disebabkan tempat tu terlalu bermakna suatu waktu dulu
Aku jadi tiada daya
Tiada daya untuk menjejakkan kaki ke situ lagi

Tempat itu
Aku jumpa diri aku sebenar
Aku belajar menjadi dewasa
Aku diuji dengan seribu satu ujian
Aku belajar erti sebuah kehidupan
Erti keluarga
Erti persahabatan

Di situ
Aku ketawa ikhlas
Menangis sepenuh hati

Di situ
Aku belajar Al-Mathurat
Aku belajar mengamalkan Al-Mulk
Aku belajar berjemaah sesama muslimah.

Mungkin pada mata manusia biasa
Bangunan itu hanya sebuah bangunan buruk dan tua 
Yang tiada makna
Penjara jiwa dan raga

Tapi pada aku
Tempat itu sangat bermakna
Bangunan tua itu bermakna kerana diisi oleh orang orang istimewa
Mereka sangat istimewa
Sekurang kurangnya dalam hati aku
Walaupun aku mungkin no one bagi mereka

Tapi

Ketahuilah

Aku rindu kalian. 

Moga kalian semua berjaya dunia & akhirat.

Thanks to each and everyone of you Batch 0509 :)

kenangan :')