Thursday, February 28, 2013

Malaysia vs. Auckland

This is not a controversial post and it should not be one. I just wanna share my opinion and experience with you.

What are the good things about New Zealand, or maybe Auckland?
1. The roads are all beautiful and clean.
2. The buildings are all beautiful and neat.
3. Even though Auckland is a developed city, still, there are many trees around which makes the city green and scenic.
4. Many beautiful parks around.
5. Most of the people in the city are pedestrians. So it means, you don't have to be proud if you have a car.
6. The traffic systems here are very systematic and effective. All the people here, drivers and pedestrians obey the rules.
7. The weather here is good. It's cold but not too cold. haha but I'm talking only about summer. so maybe this point isn't so valid.
8. Everything is so hi-tech. Aku jadi jakun sikit la kan.haha. Beli barang, scan sendiri and put your money in the machine and the machine will return your balance. amazing right? kalau kat Malaysia, vending machine je camtu. Ni, kat supermarket you know? haaa jakun tak aku?
9. You don't have to bring your cash. $50 is enough for you to have in your wallet because you'll buy everything using your debit card. Kira kalau yang guna cash tu, diorang tahu la tourist.
10. The library. You can get all the books that you want. And it is also hi-tech. If you wanna return your book, no need to go to the librarian. They have machine also. And the book will be placed in the machine to be arranged at the original place.
11. The people here are very nice. They respect Islam and respect our belief. I mean, if they were to serve us food, they will always tell us that the food is halal. I feel appreciated.

And the bad things are..........
1. THE TOILET! I WANT MALAYSIA'S TOILET!! I WANT PIPES AND WATER! kencing takpe lagi, tapi kalau berak. haih. RASA MACAM NAK BERAK KAT MALAYSIA TAHU??
2. THE FOOOD.. I WANT MALAYSIAN FOOD. I know I can cook them but when I'm outside sometimes I wish I can order something like nasi goreng padprik etc. But what I'll get is just kebab/sushi/chips.
3. I MISS MY FAMILY! I wish I could bring them here.
4. The fact that I need to walk to anywhere I wanna go makes my legs suffer. SAKIT URAT BETIS OOOIII!!
5. Eventhough I like the weather, I don't like the effect of the weather. It makes my skin dry. I mean, I'm suffering extreme dryness. My skin, my hair, my lips..waaaaa... :(
6. Everything is expensive here. Even though it should be cheap like you can get a dress for $25, but it is still expensive for a Malaysian like me.. But who cares?? haha I mean, if I really like it, i'll still buy one. But the fact that you can get the same exact dress for just RM25 rather than $25(RM65 approximately) makes me upset.
7. The shops here close at 5 pm. WHAT?? maksudnya kalau kau nak menggedik shopping lewat lewat petang or malam tu terima kasih jelah. Nanti diorang dengan senyum penuh kasih sayang akan berkata "Alright ladies, we are closing already"

well, yeah. so far I'm happy to be here. but whatever it is, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri. Get it??

ni haaa jalan kat auckland. bersih kan? kira nak main batu seremban tengah jalan pun tak rasa kotor la. siap rasa nak guling guling lagi kat jalan. over niena!

ni antara rumah kat sepanjang perjalanan la. basically sangat kemas, bersih dan cantik. walaupun tak banglo bebesar, tapi sangat cantik dan seni. 

haaa ni first day. ni namanya grafton bridge. dekat je dengan hostel kitorang. kiri tu ayu, kanan tu pun ayu jugak. awwww. haha ok nama dia ayu, aku niena lah!

abaikan object di hadapan. fokus pada objek di belakang. HUIA residence. tu lah hostel kitorang. jangan tanya aku kenapa nama dia huia(pronounced as 'huya'). 

again, grafton bridge

dah dua kali kan bagitau. nak test sikit. ni nama dia apaa kanak kanak...???

ni antara pemandangan bangunan bangunan kat auckland. cantik. serious tak tipu. tengok depan depan rasa macam fake. kenapa semua cantik ni? tipulah!

ni pemandangan waktu senja. yang tinggi tu lah skyscrapper New Zealand. skytower nama dia. 

ni pemandangan kat sebuah park. keliling dia bangunan. tengah tengah ada park. cantik kan? sumpah cantik dengan bulan penuh malam ni. chand mera dill....

ni plak kawasan shopping kat auckland. nama dia Queenstreet. kiri kanan tu kira shops la. shops dia pun semua rasa nak masuk. 

ni dekat park tadi. tak tau nama dia. rumput dia ingatkan plastik tapi betul. ish kenapa semua cantik ni. tipulah!

ni dekat campus. aww jangan tengok I lah. nak bagitahu, bangunan ni dinding dia cermin. kira kau boleh ushar2 mat salleh hensem dan separa hensem kat bawah gittew. sebenarnya aku gayat masa ambik gambar ni. rasa macam nak jatuh je. haha.

ni la Uni saya :)

bas pon chomell..

ni laa all the people in the department of education. macam tak percaya, kau datang sebagai students je tapi sekali kena sambut dengan satu department. ada event khas kot sambut student MARA. masa tadi konfius kejap ni niena ke siti nurhaliza. muka ramai dh cakap ada iras. *PANG!*

amal tido.

nia jugak nampaknya mengantuk. haha
 okay, that's all from me. ta ta! :)))

Sunday, February 24, 2013

arrived at auckland

Alhamdulillah.
safely arrived at Auckland yesterday. so tired. so jetlag. I mean, like seriously. I thought Im not gonna having a jetlag but I did. And it was bad. I am not really Niena when I'm arrived. So last night I slept very early.haha.had a deep rest.

Sooo Auckland! It's awesome I tell you. I love this not-so-crowded city. It's busy but still organized. the roads are beautiful and clean. Lots of pedestrians everywhere and I'm one of them. But seriously, this is where I want to live. I mean, I've reached my feet in my dreamland. :) Thank you Allah. This is exactly as what I want. It's cold yet not-so-cold yet still cold. It's summer but the degree is around 16-19 degree. You can see the sun shines, but you can't be sweaty. haha.

sorry can't provide any photos yet. soon IsyaAllah. I'm going out. need to buy some importat stuffs. ta ta.

Thursday, February 14, 2013

fly vs. assignment.

pejam celik pejam celik tinggal lagi 8 hari nak fly. yes, InsyaAllah 22 february ni terbang ke New Zealand. akhirya, dapat official date. semoga segala galanya dipermudahkan. bukan apa, kita ni manusia, hanya mampu merancang, tapi ada kuasa yang akan menentukan. kuasa terbesar yang tiada siapa mampu melawan. jadi sebagai hamba yang hina, banyak banyak la kita berdoa kerana Allah sukakan orang yang berdoa, kemudian dia bertawakkal.

yang lebih merisaukan, tarikh hantar assignment tinggal 4 hari dari sekarang. tapi bukan 4 untuk aku sebab aku akan bertolak ke KL untuk pre departure on the 17th. bukan juga 3 hari bermakna. kerana pada 16 haribulan, nak buat kenduri doa selamat InsyaAllah. maknanya, kau ada lagi 2 hari je niena oi! motivate diri kau tu sikit! hadoihhh.. serius susah nak kumpul semangat padu nak buat assignment time cecuti. tambah tambah lagi sekarang mood nak fly macam membuak buak sikit, amboih kemain kau membuak buak. tapi terbantut la plak disebabkan encik assignment ni. takpe2, lepas siap ni mesti rasa legaaaaa gila.

pasal kenduri tu, memang nak sangat kengkawan datang. yela kan, lepas ni susah dah nak jumpa. harapkan raya, aku raya kat sana. jadi tak dapatla nak jumpa. tapi well, I don't put any hope anyway.

i still feel appreciated by those who are always with me :) thank you peeps. :) May God bless you till jannah. :)

Wednesday, February 13, 2013

assignment

balik balik post pasal assignment. macam lah banyak. padahal satu tu je oi. tapi susah nak buat. sebab malas. serius. masalah ni kronik. balik balik bukak laptop ada benda lain yang lebih menghiburkan. window shopping online, facebook, twitter, blog, youtube, dan sebagainya. aaaaa ottokee ottokeee.. God give me strength.

Monday, February 11, 2013

assignment. ottokee

18 haribukan tanggal hari nya kena hantar assignment. tolong jangan nilai ayat pertama tadi. aku ada dua assignment kena hantar waktu summer school. satu due on 31st january, satu lagi 18th february. entah apalah nasib. malas bebenor. aku tak tipu. malas sangat nak memikir. kalau setakat nak ramble je takpe lagi(itu pun sebenarnya malas jugak) tapi ini kena analyze data bagai. aku buat sendiri questionnaire. seronok bebenor distribute kat students, torture diorang dengan questionnaire tapi sekarang aku kena torture balik. dah berapa kali aku tengok questionnaire tu. setiap kali tengok, aku selak sampai ke helaian 27 tapi aku still blur macam mana nak analyze. aku macam tak sanggup nak perah otak jadi budak bijak seketika.

cuti ni memang aku cuti betul. semalam ke alor setar jalan ngan family pastu terus ke kulim, main game sampai tengah malam. kah3, orang lain dalam pusat game tu semua anak anak muda tak bertauliah, sekali kitorang masuk satu family yang ahlinya seramai 9 orang, pastu main seronok kemain mengalahkan bebudak moto stock2 mat rempit tu. haha. tak cukup lagi, hari ni gi lagi tapi main bowling plak, pas habis main bowling kat kulim, gi jusco plak main basket ball. haha kemain ha family ni.kepala asyik rasa bersalah assignment tak sentuh apa lagi. tengok kawan kawan semalam kecoh kat facebook pasal assignment. nak hilangkan rasa bersalah tu, aku pun baik takyah follow langsung conversation tu. yela kan, orang lain semua gelabah nak buat assignment, yang kau menggedik gi main game bagai.caghe aku. sekarang dah lenguh satu badan main sakan sangat. tapi seronoook oooii. nanti dah nak fly, susah dah nak cukup quorum cenggini.

aku harap aku fly before orientasi. mana aci senior dulu fly awal, sempat g travel sana sini. kalau fly lambat acam mana nak settle down dulu. kasihanilah kami ye mara. oh ya, ada sesuatu yang baru menghiasi. hihi. senyap ah. kecoh je.

daaa nak sambung buat assignment esemen. bye.

Saturday, February 9, 2013

yang pergi tak kembali


yang pergi tak kan kembali. yes, indeed, "every soul shall have a taste of death".

nak berkongsi satu cerita dengan kalian. begini, hari ini cousin aku kawin. Alhamdulillah dah menempuh alam rumah tangga. tapi bukan itu yang aku nak fokus. ini pasal cerita arwah pak teh aku yang meninggal April 2011 lepas. (Al Fatihah). setiap kali teringatkan arwah masih tak percaya yang arwah telah pergi buat selama lamanya. pemergian arwah sangat tak dijangka sebab beliau seorang pemandu lori dan selalu ulang alik dari penang-seremban camtu lah. tapi satu hari ni, tiba tiba polis jumpa sebuah tubuh kaku dalam sebuah lori yang berehat di tepi jalan. kiranya, punca kematian tidak pasti kerana secara tiba tiba. tak accident atau apa apa. tapi biasalah, bila buat postmortem, result nya mestilah kegagalan jantung untuk berfungsi. tapi kita orang Islam percaya, dah sampai ajal. arwah bukan seorang penghidap sakit jantung atau apa apa penyakit sebelum ni. Innalillah. Mayat arwah ditemui di tepi jalan di senawang dan dibawa pulang di rumah Pak Ngah aku di Sungai Bakap untuk urusan jenazah (sebab arwah dah tiada ibu dan ayah, bermakna, aku dah takde atuk dan nenek).

Actually aku nak cerita pasal anak anak Pak Teh aku yang sampai hari ni masih sukar nak terima kenyataan kehilangan bapa mereka buat selama lamanya. Arwah ada dua orang anak, sorang 6 tahun dan sorang lagi darjah 6, dua dua lelaki dan sangat rapat dengan arwah. si isterinya, sudah tentulah laaagi rapat kan. Hari ni, Mak Teh (isteri arwah) datang lah kenduri cousin aku tu(anak kepada Pak Ngah) dengan anak dia yang bongsu 6 tahun tu(Adam Haziq). Entah kenapa, bila aku nampak si Adam Haziq tu, hati aku rasa sayuu sangat sebab aku tau dia budak yang sangat aktif, boleh dikatakan hyper jugaklah dan sangat manja dengan arwah. Tapi tadi, Adam sangat pendiam dan murung. Totally different. sesudah makan nasi kenduri, Mak Teh aku pun masukla ke rumah kenduri kan, tapi Adam taknak masuk. taknak sangat sangat. sebab dia cakap kat Mak Teh aku "Mama, ni rumah yang tumpang abah masa abah mati tu kan?" Hati aku masa tu Tuhan saja yang tahu. Aku cuba jadi cool dan buat buat tak sedih, ajak jugak dia masuk tapi sampai ke sudah dia taknak masuk. tapi dia tak nangis atau buat perangai, dia cuma duduk tunggu mak dia kat luar. tak sanggup nak masuk. sedih. sedih :(

Mak teh cuba untuk tidak sedih, tetap masuk dan sembang sembang dengan orang dalam rumah macam biasa. Tapi bila cakap pasal Adam, mata Mak Teh aku dah berlinang. Aku dapat baca kesedihan tu tapi aku tak mampu buat apa apa. lepas Mak teh dah keluar, aku teman la Mak teh sampai ke kereta, sebab aku memang yang paling rapat dengan Mak Teh kalau compare dengan adik beradik aku yang lain. Sebelum keluar tu, Mak teh sempat bergurau dengan deejay kenduri tu, dia cakap "main lagu teman Pengganti" dengan senyuman. aku terdiam lagi tapi cuba marah Mak teh dalam nada bergurau dan memujuk "Mak Teh! janganlaa macam tuu". Masa kat kereta tu, aku peluk Mak Teh and cakap "Mak Teh jangan sedih sedih sangat tau, Mak Teh mesti kuat dan cuba jangan teringat sangat". Mak Teh dengan senyum balas "macam mana tak ingat, kadang kadang tu rinduu.. rinduuu sangat sangat" aku tak mampu nak cakap apa apa lagi, cuma cakap "paham, tapi cuba tau". Pastu Mak Teh pun cakap kat aku, "Hari tu Danial(anak sulung arwah) cakap kat Mak Teh "Mama tak pa la, mama ada ayah lagi, kami dah takdak"" Aku tak tau nak respons apa. cuma dalam hati, aku hanya mampu berdoa semoga Mak teh terus tabah. masa tu pulak, si Adam insist ajak Mak Teh pegi ziarah kubur arwah. tapi masa tu cuaca sangat panas and Mak Teh pujuk dia "nantila kita ziarah kubuq abah nah adik, la ni panas la sayang". nasib baik adam ok.

Itu je nak kongsi. entah kenapa, tapi hati sayu sangat. tapi aku redha atas segala takdirNya. cuma doaku,

Semoga Engkau memberi kekuatan dan ketabahan kepada Mak Teh ku sentiasa Ya Allah dan tempatkanlah arwah Pak Teh ku dalam kalangan orang orang yang beriman dan beramal soleh Ya Allah.


dari kiri : arwah, mak teh, adam dan danial


sayu tengok diorang yang sudah kehilangan ayah.


Adam Haziq yang dulunya sangat hyper. :( sekarang sangat berbeza.
Kita yang masih bernyawa hari ni sama samalah manfaatkan usia kita. InsyaAllah.

Tuesday, February 5, 2013

it's approaching, it's february

yes, i'm going to New Zealand. i haven't gotten the date yet. but the pre-departure is scheduled on the 18th of february. and my orientation will start on the 24th february. so I'll fly approximately around that. wish me luck and may everything goes well. it's almost a week gone and I'm still adapting myself to not missing them. haha.

about MARA. everything is so................ *_* blerghhh. you know, what we need to do is to be patient and have strength to face all these. one after another. God, please ease our way. there's a light at the end of the tunnel.

these are the wishes from ollie, james and mr nazmi on my last day at KOPU. :)

ollie's 

jame's
mr. nazmi's

Sunday, February 3, 2013

summer school ends


yes, it ends. 3 days ago. how do i feel? pheeeww *tangan lap dahi* lega. but i miss kopu. you know what is kopu? it's an MRSM somewhere in besut. these are the reasons why i should love kopu.

1. all the people there are very nice (teachers, staffs, students etc)
2. easy access to food
3. the staffroom environment is good. no gossiping. just fun. i mean, i don't see any people talking bad about others. cecikgu dia sempoi2 belaka, friendly pastu sesetengahnya, macam tak betul. haha
4. setiap hari ada makanan dalam pentry dekat staffroom tu.
5. i feel like a teacher to the students and a friend to the teachers :)
6. kadang2 dapat makan free. ada cecikgu baik hati yang belanja.

hmm somehow, I feel so grateful of who I am now. I know, there's nothing to be proud of being a teacher. bersepah je orang jadi cikgu. But you know what, I feel I'm doing the right thing and Alhamdulillah I like the feeling. I mean, well, you know, sometimes we do feel like 'this is not what i'm supposed to do' etc. ok, by the way, these are my 2-week journey in Kopu. :)

our house! :) miss it already.

introducing! the beach. it's right behind our school. we can just exit from the back gate and tadaa!!! this is what you got! picturesquely beautiful!

this is mira's mentor, kak ta.

vee's mentor, mr. fahmy

and this is the other side of mr. fahmy, in the staff room, playing 'cut the rope' in my laptop. HAHA
this is mr. nazmi. also an english teacher. haha aku tau kejam aku upload gambar ni, muka dia pelik tapi takpe, ni kan blog aku, yang penting, bukan aku yang pelik. HAHA

ni khusyairi nama dia. cikgu bio kot tak silap. yang penting sains. one crazy man.
and this is ollie dotsch. our table-mate in the staff room.

ollie will become a very serious man when it comes to scrabble. uuu scaryy. haha tak takot pon!
introducing, james bapty!

he's a good learner. always tries to learn malay. and he once said "saya ada adik LEKALI" haha cute. konfiden je cakap padahal salah. he's very sporting.

our last day. having our lunch together. and it's nazmi's treat.

having our dinner at a cafe across the road from our mrsm.

last dinner. khusyairi's treat. can't see my face much? lighting ok? =.='

this is when we went to the beach together. i personally like this picture. nampak cool kan? BOOO!
jangan compare ketinggian mahupun warna kulit aku peliz. tq.
this is our table. james is extraordinarily tall! haha
jame's 189 cm and mr. fahmy is err.. no idea. typical malaysian's height.
well, that's all. there's a lot actually but I don't plan to upload them all. so bye!