Sunday, September 30, 2012

politik yang membosankan


Tahu sebab apa tak suka dengar berita?
Tahu sebab apa tak suka baca paper?
Tahu tak sebab apa?

MAINSTREAM. 

Bosan dengan dunia politik yang asyik mengecam pihak itu dan ini. Kadang kadang pernah terfikir tak boleh ke sapa sapa pon yang memerintah negara, the rest bagi sokongan and try to mend their weakness? I mean, give them chance. Tak kisahla sapa sapa pon. Kenapa mesti ada je isu pihak ni salah dan pihak itu betul? On the other hand, pihak tu menipu dan pihak ini yang benar. Pihak itu yang langgar janji dan pihak ini yang tepati janji? I mean like, come on. Muda mudi zaman sekarang tak minat lah gaduh gaduh macam budak kecil.or memang kalau dapat mandat, semua orang akan gila kuasa. camtu? Tak cakap mana mana pihak betul atau mana mana pihak salah. Generally, dua dua pihak kebudak budakan bila asyik nak mencari kelemahan satu pihak yang lain. Bukan itu yang kita nak. Undian tu kan hak pengundi.jadi tak perlulah asyik nak bongkar segala salah pihak lain dan tunjuk kita yang betul. Haih. Camnilah, kita semua manusia biasa dan semua orang mahukan yang terbaik untuk Negara sendiri.Cuma tolonglah ubah cara. janganlah sampai terlalu nampak mahukan kuasa.walau bagaimana besar pun kuasa kita, tahu kan siapa Maha Kuasa?

Bila baca internet, pihak ini lah yang benar, pihak itu pula salah. Well, audience, viewers and listeners, kajilah setiap benda yang kita terima and jangan terima segalanya bulat bulat.siasat dulu betul betul. And paling penting, jangan sebarkan sesuatu jika kita tak tahu apa apa pasal itu. Nanti jadi fitnah.semua tahu kan beratnya dosa fitnah? As for me, kita memang nak pemimpin terbaik untuk negara kita kan? Tapi beware dengan cara kita.jangan sampai gopoh sampai makan diri dan negara sendiri. Hargailah tanah air kita ni. Cara kita menilai lain lain, jadi biarlah apa pon keputusan orang,hormatilah keputusan mereka. Usah mengutuk, menghasut atau rasa kita sentiasa betul. As for me, I believe, those who lead his family the best, then he’s the best leader.kalau keluarga sendiri pon gagal nak memimpin, macam mana nak galas tanggungjawab untuk satu negara.macam tu lah perumpamaannya.tapi itu pendapat saya personally.

And another thing is, bila hal hal membabitkan agama.janganlah terlalu pessimist memikirkan segalanya berkaitan politik.alahai.come on lah.tak kan sebab pessimist ceramah berbaur politik sampai ilmu yang sepatutnya dituntut pun ditolak.sayangnya. kadang kadang kesian juga ilmuan agama ditolak kerana perbezaan fahaman politik. Lagi sedih bila dua tokoh bergaduh gaduh di laman social. inilah jadinya bila niat terpesong. Malu lah dengan anak anak muda yang negok tuan tuan bergaduh. #OhMyMalaysia.

Walau macam mana pun.setiap individu atau parti memang ada pro and cons nya. Jadi jangan claim anda tiada cela.faham bukan? Buat para remaja, jangan jadi emotional bila bercakap hal hal politik.nampak sangat tidak matangnya.jangan kerana perbezaan politik kita membenci. Kalau masing masing tampakkan kesederhanaan, pasti harmoni hidup kita. undi sepatutnya dirahsiakan.jadi tiada guna berbalah tentang politik.

peace!


random quotes

can't swallow the pride neither of us wanna raise that flag
if we can't surrender then we both gonna lose what we have (Jordin Sparks_Battlefield)

if this was a movie you'd be here right now (Taylor Swift_If This Was A Movie)

Give me the chance to love you
I'll tell you the only reason why
Cause you are on my mind (Cody Simpson_On My Mind)

nampak tak tajuknya 'random'? jadi tiada makna apa apa. terlintas. tertulis.hanya itu.
haish. yang sebetulnya, sila rujuk lagu Dido_White Flag.yes. that's it.
confess? oh tidak. jika bukan, biarlah ia berlalu seperti plastik gula gula yang bersepah di jalan yang akhirnya ditiup angin.
moga hati ini redha jika bukan.
siapa ya? ha cuba teka.

kalau cukup kuat, mungkin sebelum fly dia akan tahu.
tapi macam mustahil akan berlaku.kah3.harapan.



someone

never mind i'll find someone like youuu.... *singing*
ohoi ini bukan lagu sedih pasrah macam adele tu. hanya sebagai pencetus bila sebut 'someone'.
ini tentang seseorang.
seseorang.ya.dia.siapa?

"When Rainbows End"
"My Little Kitchen"
"Roary"

itu nilai materialnya.mungkin nilai tak ternilainya lebih daripada itu.
btw, ini tidak jiwang ok? trimas.
i mean it.trimas :')

Saturday, September 29, 2012

ALevel Graduation Day

23rd September.---> ALevel Graduation Day at Kolej Mara Seremban.
it was a beautiful day i should say. :) so happy meeting all my classmates and other's classmates. #eh
hahaa.
hmm tapi tak sempat bergambar sangat dengan yang lain sebab rusing nak balik.

bakal bakal pendidik. ish gambar candid nih.teruk sungguh.

ish si mirali dengan sapik ni waktu sekarang la nak berdating pon. kantoi suda. hikhik

entah kenapa aku sorang fokus tempat lain :O

lovely flowers!!! uhuk2 they're wilting already.

meet them : niena, mirali, mira farzana and icey!

ni kat homestay nilai 3. aloloo semua nak bergambar dengan i.. awww..

love them!! <3 beyond words.



langkawi tript 8-10 september

haha it was long ago kan? tapi baru berkesempatan nak update blog nih. haha so anywaysss, enjoy the pics :)
ketibaan di kuala kedah
nampaknya aku peace lagi -_-
dan lagi =_='


we stayed here for 3 days and 2 nights :)

petangnya, kami ke underwaterworld. style giler gambar ni.hikhik puji senirii..
esok harinyaa. di kabel car langkawi.


inilah yang dikatakan gambar terlampau. tak jadi =__+ malu seyh.kah3 takpelah, sebagai hiburan.

kemudian,senjanya tak dapat ke pantai tengkorak, berposinglah di pantai.. errr ape ntah namanya.

at mama's house! yeay! cukup quorum :)
dari kiri : yon, zura, aku, nad, cipot dannn diana :))
esoknyaa.. acara climax! island-hopping.ohyeah!

maka berakhirlah vacation kitorang. after island hopping, kemas2 and balik. dahla sesuka hati mak bapak tiri masing masing g check out lambat. nasib baik orang motel tu baik. hik hik. tak pe kak, nanti kitorang datang lagi ye.

Monday, September 3, 2012

tulissukahati

i just love babies.
sometimes, jumpak baby kat luar, rasa mcm nak je mintak dari parents dia. seriously, aku nak jadi babysitter cuti ni. tp tak tahu macam mana. sapa nak percaya kat orang tak berpengalaman macam aku?

ok abaikan.

tadi hantar kezen kat upsi. alahai cantiknya bilik dia. bilik baru youu.
takpe, tolonglah bilik cantik jugak di NZ nanti.

kenapa lately asyik mimpi pasal kawen? apekah? calon pon takde.. sobbs. raya ni kawan kawan mak yang datang semua tanya, bila nak kenduri? yela ka, anak dara ada 3. masalahnya semua belum bercalon. bila cakap xde, semua cakap tipu. alahai, xde masa nak tipu. -.-'

and another thing is, i dont know why, semua orang cakap muka aku lain dari kakak kakak aku. siap ada yang tak percaya aku adik diorang bila kitorang keluar sekali. hello! aku adik mereka yang dikasihi okay?

ni gambar raya last year. adakah aku lain sangat?
can't wait for this weekend. gonna spend my time with my friends at langkawi. weeehuuu~~ nad, cipot, zura, yon, diana and me! :) excited la sikit sebab first time mak lepas nak g bercuti ngn kawan.