Saturday, July 28, 2012

post utusan rindu

post ini hanya untuk menyampaikan rindu saya pada kalian. i miss you guyz.

NAD my lesbo
DIBA me hero
CIPOT my girlfriend
LEYA my fighto
ECAH my angel
NIA my mokcik

hik2.

tak lupa kepada kalian tesl sekalian. oh kelas itu. :) saya sayang anda semua :)

Tuesday, July 24, 2012

karma

hai salam ramadhan semua.
tiada apa nak ditulis. cuma teringat hukum karma.
famous line ever.
WHAT GOES ARPUND COMES AROUND
atau yang bunyi dia lain sikit macam ni
WHAT GOES UP MUST COME DOWN

dulu pernah tinggal titik noktah tanpa alasan konkrit.
nampak selfish tapi tidak. ya tuan punya badan memang rasa begitu. masa tu masih muda tak begitu kisah apa orang rasa. ada aku kisah?? macam tu la lebih kurang.

tapi. karma. dinoktahkan balik. titik noktah. end of story.

maka terbukalah tirai yang baru. episod baru. moga yang terakhir dan selamanya :) walau siapa jua dia.

Allah tidak berikan apa yang kita mahu, tapi dia berikan apa kita perlu.
If God brings us to it, He will definitely bring us through it.

adios.

Friday, July 20, 2012

ramadhan bulan mustajab

assalamualaikum... haaai semua. selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak. syukurlah masih dipinjamkan nyawa dari Sang Pencipta untuk memanfaatkan bulan ramadhan ni InsyaAllah.

oklah, seperti semua sedia maklum, bulan ramadhan bulan yang sangat mustajab kan. InsyaAllah jika berdoa seikhlas hati akan dimakbulkan olehNya. cerita pasal bulan mustajab ni, adala satu kisah tentang adik aku. hari ni dia g sekolah macam biasa la. sekolah tu tadika la maksudnya. pastu dia cerita la kat kakak aku macam2 kelebihan bulan ramadhan ni yang cikgu dia cerita tadi. pastu berlakulah conversation ni

aleeya : akak, bulan ramadhan ni kan, cikgu aleeya kata kita boleh mintak macam macam kat Allah. nanti semua Dia bagi.


kakak aku : memang la. bulan ramadhan ni bulan istimewa. kita kena sembahyang banyak2. mintak doa banyak2 kat Allah..


aleeya : ooo *muka faham* maksudnya, kak lina (aku) boleh dapat baby la??


kakak aku : huh?? *terkejut dan pelik*


aleeya : ya la.. kan kak lina selalu cakap nak baby. Dia kena la mintak kat Allah, nanti dapat la sebab sekarang kan bulan Ramadhan.


kakak aku : errkk.. tapii kak lina kena la kawin dulu.

haish. ke situ plak budak ni. actually, aku selalu cakap kat dia aku nak baby sebab aku suka budak. aku cakap kat dia "kenapa aleeya dah besaq? akak nak aleeya jadi baby balik." tu la sebabnya dia boleh cakap camtu. haih. bahaya jugak budak2 ni. nasib baik dia cakap ngn kakak aku. kalau dia cakap ngan orang lain, mahu turun jugak saham aku.


love is like a fairytale

today was a fairytale. i wore dress. you wore a dark grey t-shirt.
dengar lagu ni buat aku rasa nak wedding berkonsepkan fairytale. perghh berangan tinggi.

kadang kadang memang seronok ingat zaman dulu ada orang sayang. tapi takpelah. nanti ada la tu orang sayang. hewhew. maybe it's just not the time yet.

but to whoever you are in the future, i promise to be a good wife and a good mother to our children. 


apa benda aku merepeks ni??
hhmm yeah but i really mean it. bye :)

Friday, July 13, 2012

surat menyurat

*jenguk jenguk*

oh hai! *excited* wahhh lama tak nampak peminat peminat semua. macam mana? sehat semua? tak sehat g ambik ubat tau.
(saja buat intro bajet retis)

hari ni nak bercerita pasal surat. tahukah anda apa itu surat? ok mungkin kepada anda yg lahir pada zaman millenium tak tahu apa itu surat. lebih kenal iPad nampaknya. camni, tadi tetiba mood terasa nk selongkar kotak yang berisi segala surat surat dan kad kad zaman dulu. pastu baca la satu satu. aduss sedih rasa. cepatnya masa berlalu. comel jugak aku dulu dulu men surat menyurat. sebenarnya sweet tau surat menyurat ni. jangan fikir bukan bukan. bukan surat cinta okayy? i tak main tau bercinta bercinta ni *ye ye je* haha..
banyak surat dr adik angkat, kakak angkat dan kengkawan yang comel comel..

ada jugak surat surat jiwang. KAH KAH KAH. tapi bukan aku yg tulis yg pastinya. aku hanya menerima. *hoi sopan sikitlah gelak tu*

btw, aku rindu zaman tu. kalau ada sapa sapa lagi nak hantar surat kat aku, dialu alukan. ceyt, bajet macam ada. i ensure you, i memang keep the letter in a very good condition. kenangan kot.

oklah, nak tdo dulu. sweet dreamss. :))

Thursday, July 5, 2012

soksek di hatiku

assalamualaikum.
hello semua. hhmmm tetiba mood rindu soksek datang menyapa. so saja nak mengimbau kenangan lalu. tahu tak soksek tu apa? soksek ialah sebuah sekolah yang penuh memori suka dan duka warna warni dalam hidup aku. daripada memula masuk aku tak cakap banyak and kawan ngan beberapa kerat je until finally dapat sangat ramai kawan. i mean FRIENDS. true friends can be found there. sedih kan semua dah bawak haluan masing masing. semua dah ada life masing masing. dulu lepak sekali, makan sekali, belajar sama sama, share macam macam, mengarut sama sama, pegi prep sama sama, jaga koop sama sama #eh, time spm struggle sama sama. apa je yg tak buat sama sama?? huhu walaupun tempat tu to a certain extent was like a torture tp seriously itulah thrill nye.

aku sangat suka kawan kawan kat sana. boys and girls unite. girls sangat loving. boys caring and protective. and jugak kuat menyakat. i mean SANGAT. semua orang ada label masing masing. well, aku orang panggil TEPU dan MINYAK. kenapa? panjang ceritanya. haha.

oklah, ni beberapa gambar memori di soksek. :')



 ni masa hari sukan time form 5. smart ark costume kitorang?? buat seniri okayyy? tema zorro. rumah aku kuning - MUTIARA. :)


ni lah dorm mates aku. ade jugak yg bukan tp geng sekaki la. hehe.


 ni plak suasana time sebelum masuk dewan time spm. pagi pagi tu semua berkumpul kat tapak perhimpunan, bersila baca yaasin.. ohh rindunya :')



ni my classmates. 5 Jauhari. time ni ade game. boys futsal, girls handball. 

ni waktu prep. semak gler kelas.. tp ni kelas form 3 kitorang tumpang time ni, alah tp kelas aku mmg slalu dapat  tempat last pon utk pertandingan kebersihan kelas. teruk gila. haha

waktu prep. kengkonon je tuh study. 

time ni kitorang surprise cikgu add math kitorang waktu birthday dia. cikgu feveret kelas 5J la nii. 

aku simpan lagi. ni good luck wish dr kawan aku. nama dia amira jasmin. panggil ieyla. :)

ni baju official kelas 5J. yours, mine, ours. yeah, we're family!!! :)

Sunday, July 1, 2012

cerita makan di suatu petang


Setting : on the bus
Destination : skudai, johor baharu

Mahu ke rumah kakak. dia pindah rumah. jadi kena pulang ke jb untuk menolong apa yang patut. maklumlah dah tamat pengajian, jadi tenaga kerja dan buruh sudah tentu marketnya tinggi sekarang.

part time job sekarang, atau lebih tepat lagi part time jobS sekarang : bibik sepenuh masa.(ehem, bibik bergaji ok?kerja merangkap mengemas rumah dan memasak), lecturer assistant (from UTM tapi kerja long-distance, di rumah je), tutor anak jiran. ok itu sahaja. nampak macam bercuti tapi busy jugak oi. but I love my life at home now. :)

Aiyaa sakit hati tadi di bus station tu mamat mamat kurang adab ni merempit sana sini. bising betul. mak aku cakap rasa macam nak letak je kayu balak tengah tengah jalan tu bagi diorang takde laluan. tapi RASA jelah. buatnye tak pon.
Haih pak cik bas ni potong stim betul pasang lagu cina -.-‘

Sekarang ni memang tengah layan cerita Destined Heart kat astro bella tu. setiap isnin hingga jumaat jam 3.00 petang. promote ke? takde, sangat suka couple cerita tu. Kristine Hermosa dengan Jericho Rosales. Oh Jericho sangat charming. I love him so much. (dengar kata, dia pon suka aku. Awww :P ). character dia yang aku suka : sweet, romantic tapi tak menggelikan, senyuman dia sangat sweet. sweet. and sweet. tak payah try so hard untuk bajet hensem, dia memang dah hensem walaupun simple cenggitu. rambut tak payah nak gaya pepelik. pendek dan kemas. gua anti laki rambut panjang.

Aha tadi petang sangat kelakar. shopping sikit ngan parents tadi and then nak makanlah kan.
1st kedai, tempat duduk kat dalam penuh. yang ada semua meja kecik. tak cukup untuk kitorang yg datang berenam time tu.  pastu duduk jugakla sempit sempit dekat meja kecik tu. yang sakit hatinya, meja besar untuk 8 orang tu ada la sorang mamat ni duduk. haih tengok kitorang datang ramai ramai time tu boleh plak tak bangun. padahal meja sebelah je bro. hoi mana manner? soo Malaysian la you. eh tak, I malysian gak, tapi I tahu jugakla timbang rasa tu. disebabkan serabut sangat, kitorang duduk jugak kat luar tapi sangat panas. I mean really. nak makan pon tak selesa sebab time tu dalam pukul 5.30 camtu. then lebih kurang 5 minit duduk tak dilayan oleh sesiapa, kitorang pon belah camtu je. orang nak datang makan ni kak, apesal tak layan customer. Ok tapi memang nampak la macam tak cukup pekerja. dahla panas, memang bikin panas.

2nd kedai, nak pegi la satu kedai ni. Sampai sampai tu tutup la plak. *sigh*

3rd, kedai sebelah dia. yeay, bukak. situ memang sedap and banyak choice. dah duduk dah, tiba tiba mak aku dapat call dari pengetua sekolah dia suruh pegi sekolah sebab ada pengarah dari Jabatan Pelajaran datang. Mak aku pon no choice kena pegi jugakla. kitorang yang dah duduk ni terpaksalah bangun balik. sekali lagi, tak jadi makan. haish.

Dah ke sekolah rupanya pengarah tu dah balik. $%^&#$%^

Kemudian, singgah la solat asar pastu teruskan misi mengisi perut. Last last makan kat satu kedai ni.fine lah, semuanya oke sampaila time makcik tu hantar order tiba tiba koey teow goreng basah adik aku tumpah atas kaki aku.
. . . . . . .
NICE. memang nice. panas bhaai… memang bikin panas. tapi takdela nak marah. cuma rasa haaaishhh sabar jela. sebab lapar and makanan dia sedap, everything’s gone.

Begitulah kisahnya. Sekian. Kbye. Assalamualaikum.