Sunday, November 27, 2011

oh kidssssss

oh kids.
i love kids. i love them damn much.
ouch, they're soooo sweet..
i wish i could work at the nursery at least for a day.
when there's too much things put pressure on me, i wish there'll be a child in front of me smiling and giggling.

you know why they are so sweet?
1. because they are innocent.
2. because they smile without teeth.
3. because they are good at talking (talkative i mean) but they talk crap.
4. because their language is weird but cute.
5. because they are small.
6. because they don't hurt us. but they are meant to heal us. :)
7. because they spill their foods often.
8. because they laugh for things they don't know.
9. and because soooo many other reasons. :)


BUT

sometimes, kids can also be annoying. hehe. when they are too desperate to get attention, they are actually requesting to be slapped.
depends.

i've told you right? they are super cute!




oppss... kids can't do this :P



favourite kid character.


p/s : i used to be a kid. so i used to be as cute as them.. heheee...

Saturday, November 26, 2011

dah faham

i should've known earlier. it says. why do you still put the H word?
well, dulu anakonda sekarang dah jadi cacing.
tak reti reti nak faham lagi?
dulu ada simbol sekarang tinggal noktah bosan.
tak faham faham lagi?
lama bermakna titik.
titik bermakna noktah.
sudah.
tamat.
sekian.
terima kasih daun keladi.

Friday, November 25, 2011

i am right i know

.....jalan jalan......
jari menekan nekan keyboard.
'ter'type.
opsss..
okfine, terjumpa. bukan sengaja.
dah agak dari awal.

*protected*

Thursday, November 24, 2011

kira kira

jom kira mathematics. lagipon P3 minggu depan. kurang dari 7 hari. so, exercise jom.
1/2+2+1/2+1+8=12
12 x 4 = 48
12/25 x 100 = 48%

48% = E
yes, akhirnya markah socio dah dapat. 48%
tahniah anda berjaya memungut at least 48%. better daripada 0%. Alhamdulillah.

booo aku tak nak sedih. shuh shuh!! nyah kau sedih! aku kuat. aku niena laa..
tak main ar sedih sedih nii..

*shed tears, deep breath*
lek aaar... final je pon.
[final koottt.. parents kau kena datang sem depan kalau x score.]


yes, parents aku datang! jangan jeles.

aku rasa kena taboo. semalam post kat fb,
"when sorrows come, they come not single spies, But they come in batallions."


*dush! nak amik kau!*

memang betul pon. ok, sedih dapat markah cenggitu. lagi sedih sebab perut lapar. sapa selera nak makan weh dapat E. hoi!! relax aku cakap... E tu bukan fail, eh salah, fail! malahan hanya berjaya memungut 1 point sahaja. oklah tu. at least E bukan gred paling bawah. ada lagi. U namanya, bererti ungraded. maka bersyukurlah anda masih ada kelas. perghh ade kelas beb.

ok, itu cuma socio. jangan putus asa. paper kau ada banyak lagi niena. jangan sebab 1 paper kau jadi mandom macam papedom! kembalikan niena.


dragon booster, semarakkan kuasa nagaaaaaaaaaaaaaaa........... yeah!!


bangun niena, bangun. anda ada family yang supportive yang sentiasa menyokong anda dari belakang, depan, kiri, kanan, tepi, tengah dan segala arah. sayang kau niena.. mmuahhx.

............................apabila eksiden, maka putuslah gerabak kereta api...................................

niena baik : kau sedih ke socio kau dapat E niena untuk final ni?
niena : mana ada. aku akan lebih kuat. terima kasih niena baik.

Ya Allah, berilah kekuatan kepadaku Ya Allah. sesungguhnya perancanganMu ialah perancangan yang terbaik. aku yakin. :)
La Tahzan.

p/s : semoga kau bergembira di BTN kelak niena :)

Wednesday, November 23, 2011

ayuh ke BTN!

waahhh seronoknyaaa.. akhirnya list nama ke BTN keluar jugak hari ni. u know what??? aku terpilih untuk sem ni!!!
yeehuu!!! :))

*PANGGG!!!* PJJ (penampar jarak jauh) hinggap di pipimuka.

ok, itu hanya lakonan atau boleh juga diertikan sebagai feigned madness spertimana Hamlet buat dalam cerita Hamlet.

.......di dunia realiti.........
what? cuti sem aku tinggal 3 minggu gara-gara btn? gara gara kena dengar ceramah berjam jam secara paksarela. what? ok, ada orang kata, bukan setakat ceramah jela, ade jugak riadah. ok, bosan. x kiralah naik gunung jerai sekalipon, tetap B.O.S.A.N..

*emo emo*

x pelah, ok ok.. ayuh attract sebanyak positive caj di kutub otakmu niena.. ayuh, ayuuuh... buat macam jimmy neutron (thiink... thiiiink..)
x pelah, mungkin dengan BTN ni akan menaikkan semangat patriotikmu niena. mungkin kau akan lagi menghargai tanah air tercinta, mungkin kau akan lebih mengahargai zaman persekolahan sebab khabarnya, kena pakai baju kurung putih macam sekolah dulu.

ok, cukup dengan BTN. esok Hamlet dan Silas Marner keluar merangkap subjek literature. good luck si penulis belog.

*tekan butang X lalu sambung study*
x payah percaya.

Tuesday, November 22, 2011

cuak

*deep breath*
final esok. ok lusa sebenarnya. tapi sebab time tulis ni dah masuk selasa, so, kiranya esok.
apa perasaan?
cuak. gentar. menggeletar. x bersedia.
*gulp*
(kenapa masih update mlog?)
bermula dengan sociology. tahu apa itu socio? ok, x perlu hurai panjang. tapi topik yang akan keluar ialah MASS MEDIA. wah, bunyi macam menarik *eksaited*
kejap kejap, cuba recap and replay apa yang patut.

mass manipulative model, neo marxist
- ruling class/capitalist deliberately and consciously uses mass media to manipulate the mind of the audience. erkk?? betul ke? tapi macam tu lah lebih kurang.

cultural hagemonic model, neo marxist
- what is presented on the mass media is the result of the class culture of the journalist who usually comes from the ruling class. betul rasanya. moga x salah.

pluralist
- audience is playing the most important role in determining the content of the mass media. audience is not influence by ideologies of ruling class etc. err maksudnya, audience is still the most powerful in the presentation of the media. 

ade lagi. hypodermic syringe model, gratification model, two step flow model, bla bla bla..
aaaaaaa kenapa macam lost lagi..???

ok niena, maksudnya, sila bukak buku balik. revise apa yang patut.
ok goodluck semua. kepada yang baca ni, semoga Allah permudahkan urusan anda. doakan untuk saya jugaaa :))


Monday, November 21, 2011

rindu

haish. rasa rindu kenangan dengan dia. HUSNA namanya. ya, saya kawan baik dia. dia kawan baik saya. dia memang layak dapat title tu. ya, dia sangat baik. haish kenapa tangan menaip tapi hati rasa sebak. rasa sedih sebab kadang kadang rasa macam abaikan dia. tapi bukan sengaja mengabai, cuba masa tak mengizinkan. dialah pendengar. dialah kawan yang terima busuk busuk aku. dia peluk aku time aku rasa macam aku perlukan sokongan. bergaduh? perkara biasa. insan paling banyak aku bergaduh kat soksek dulu dia. sampai rasa macam nak lupakan dia sebagai kawan baik and cuba cari kebahagiaan dengan orang lain. kononnya. tapi perasaan x sama. dengan dia rasa diterima. buruk atau busuk atau teruk mana pun aku, dia tetap sayang aku sebagai niena.

aku sayang dia. aku tahu, dia ada banyak kawan. semua orang kat soksek tu sayang dia. aku mengaku aku jeles. tapi aku tahu, dia tetap anggap aku special. 

dalam kelas, time prep. sentiasa berdua. zaman muda mudi. macam malu plak. ;P


this is our last day at soksek. before our jamuan kelas.


kedua insan ni antara yang paling banyak membahagiakan hidup aku di soksek.



yes, saya tahu. kami sweet.. aww.. :P



Sunday, November 20, 2011

peperiksaan

peperiksaan final hampir tiba.
goodluck beliau. semoga diberi kemudahan untuk menjawab dengan baik. study rajin rajin.
pray for me too.. :)

BTN

tunggu cab depan koop. tiba tiba nampak kelibat zaman berjalan dari blok akademik berjalan ke arah kitorang. kemudian.....

niena : zaman, kau dari mana?
zaman : dari DTHO. ade kenduri tadi. nafis kena baca doa. aku teman dia. tahu x, aku tunggu sejam kat DR tadi, pastu aku balik dulu la.
niena : ohh. tapi macam mana nafis boleh jadi pembaca doa kat situ? tu kenuri sape?
zaman : kenuri sedara teacher ririn.
niena : ohh
zaman : eh, korang nak dengar cerita x pasal BTN?
niena, leya, ecah dan nad : ape2? (muka bercahaya dengan harapan akan dicancelkan.)
zaman : nak dengar yang baik dulu ke yang buruk?
leya : dua dua!! cepat2, taxi dah nak sampai.
zaman : tadi, aku jumpa teacher hairiah, pastu aku tanya la teacher pasal update BTN. dia cakap, BTN x de duit.....
kitorang : hah??? yeke?? (sengih sampai telinga.. seronok. dalam hati, "yeah, dah agak dah cancel")
zaman : kejap2.. dengar dulu. tapi director cakap dia akan bayar guna duit dia dulu. tapi half jela. so, kalau on, half jela akan pegi. and pn. hairiah cakap, mungkin orang yang dekat2 dulu akan pegi.
kitorang : yeehuu!! (sebab  semua orang jauh la katakaaan,.. tengganu ngan penang)
zaman : tapi! x konfom lagi laa... (senyum)
kitorang : okay, taxi dah sampai. tq zaman! bye!

.....................................................

berjalan menuju ke taxi. hati berbunga. masih menyiram harapan supaya x yah pegi BTN lagi this sem. if not, cuti sem tinggal 3 weeks. oh no!! :(

Friday, November 18, 2011

my dream

dreaming on something i don't feel like i wanna wake up.
because once i wake up, i'd realize that it was just a dream.
sigh.

"Dreams come true. Without that possibility, nature would not incite us to have them."


"If you stop dreaming, you're just sleeping."


:)

Tuesday, November 15, 2011

things i wish i could

i wish i could be thinner.
i wish i could be more confident with my appearance (less conscious).
i wish i could have the refrigerator.
i wish i could get sony experia now. (which model i'm not sure)
i wish i could finish reading more novels.
i wish i could have wider general knowledge as my friends do.
i wish i could wish him good luck for every exams.
i wish i could slap people's face who annoyed me.
i wish i could own an iPad.
i wish i could get >40 in literature.
i wish i could speak english more fluently.
i wish i could have my own DSLR.
i wish i could have a new lappy. (an apple or alienware or sony. gosh. so cool!)

so many things i wish i could but i just can't.. never mind, at least they'll remain in my dreams. until i can fulfill any of them.

i wish i could fulfill all my wishes. :P

p/s : well FYI, today, i finally managed to finish reading a novel and im proud of myself. haha. because i just haaateee reading. regardless the novels that i HAD TO read like silas marner, nervous condition, phantom of the opera, prisoner of zenda and etc.
muahahaa...

final. peti sejuk. soksek.

final is just around the corner. ayat lame! =.= but that's it. i want to get better marks, better grades. well, sape x nak kan.. i hope i could perform better. really hope. hmm but hoping too high always makes me stumble.. pray for me ya. good luck guyz!

kedua. kisah peti sejuk. masih belum berpenghujung. in denial mungkin. arghhh serabut. shuh shuh. nyah kau! huhuuuu... macam mana ni. aku bosan peti sejuk lama berkarat dan sempit. aku nak peti sejuk yang boleh buka 2 pintu macam almari tuuu. dahla kau. aku tau aku ni sape.

nampak x? siap ade tv lagi. 


soksek. rindu. huk huk. (eeeii bencilah sound effect pelik2). aku nak jumpa diorangg. benci bila teringat zaman soksek. sedih sebab everything has changed now. huh baik aku teringat sohibuzzaman. (BUZZ! :D)

Thursday, November 10, 2011

apology

sorry seems to be the hardest word.
i don't know why some people are really stingy in saying this keramat word.
just say S.O.R.R.Y
it seems simple, but the impact is big.

i don't understand why some people easily throw harsh words to other people.
what? it gives you satisfaction? oh no wonder.
some people are really expressive when they dislike something. at least jaga hati orang la.
not everything that people did to us favor us right? but as long as it doesn't harm you, just take it easy laa.

aku malas nak melawan. tapi x bermakna aku terima. sometimes, i really can't accept that, but i just let it go. with the hope that, i will soon forget it. and yes i did!
i'm not revengeful. but i easily terasa actually. cuma malas nak fikir. lantakla. standard lah, aku pompuan. pompuan memang suka tacing pasal benda benda bodoh lagi remeh. haish, we are complicated creature right? it's our nature.





bye.

Tuesday, November 8, 2011

setadi

sambil tengah buar IRP notes untuk literature, terasa nak conteng dekat mlog kejap. topiknya, seperti yang tertera di atas, setadi atau pun omputih kata study. org melayu panggil belajar. saya budak kolej mara seremban. masih pelajar. jadi tugas saya belajar. saya harap saya lebih rajin. fokus utama hanya study. jangan ada distraction lain. akan tetapi, kalau distraction tu fungsinya motivating, silakan. muahaha.

ok, tajuk IRP saya trust vs betrayal. satu topik berat yang dibangkitkan dalam william shakespeare punya karya terfofular, "Hamlet" tajuknya. pertama kali dengar Hamlet ni, aku terbayang coklat seashells dalam kotak feveret aku yang aku selalu beli dekat langkawi tu. sedap gila! korang patut cuba. bila makan, rasa macam dilamun cinta. haha hyperbola x? dah belajar kan, kena la apply sikit.

tapi sekarang agak tertekan. sebab rasa berat. tapi tu la kan. nothing is easier as we grow older. P3 lah paling menguji sekali masuk 2nd year ni.. tapi x pe, aku akan tabahkan hati. math is my feveret subject and i wish it is still so.

jadi itu sahaja conteng contengan untuk kali ini.
status : bosan
status 2 : geram
status 3 : menyampah je
status 4 : leaving

haha bye.


Sunday, November 6, 2011

from now on

from now on, let's forget the freezer.
lol x best pon.
x payah nak perasan sangat la. chill la bro.
haha nasibla peti ais dh hilang satu skru.
okbye.
terima kasih daun keladi.

Saturday, November 5, 2011

trauma semalam

Yesterday was a very unforgettable day in my life. I was nearly caught into an accident. Ffuhh Alhamdulillah everything was fine.

Yesterday I supposed to go back to my hometown at nibong tebal, pulau pinang terchenta. My sis supposed to fetch me at 1 p.m but because of several complication (like dropping her friend at Melaka), she arrived at kms at 3.15 p.m like that. Hmm that already made me a bit frustrating because I was really excited to go back home, suddenly she called me telling me that she can’t make it 1 p.m. but it’s okay, as long as she fetch me anyway.

And then we went out from seremban. In seremban as well the traffic wasn’t good. Got a traffic jam at the road entering the toll. Unfortunately, we went out the wrong toll. We took the PD/JB one which we supposed to take the KL highway. Haish. Then, terpaksa masuk seremban balik and pusing balik. What a waste of time. I hour had gone and we’re still in darul khusus state.

At KL the traffic was again, TERRIBLE. Jam lagi. But we kept patient. (nak buat ape kan. Kalau mengamuk pon x de beza. So, semua orang bajet cool walaupun x sabar nak sampai rumah).
About 6.20 p.m we stooped at sg.buloh R&R. Peformed our asar prayer, ate there, and continue with maghrib/ isyak prayer. Lega la sikit segala urat lepas rehat lama jugakla kat sini.

Then, continue our journey.

At Ipoh highway. SUDDENLY, we heard the sound like a helicopter’s going to land. The sound was louder, we looked around and found out nothing. The sound’s louder, and louder, and louder anndd...... “kak  ayang, tayar kita!!!” (selepas nampak asap dari tayar belakang kereta). Then, my sis tried hard to stop the car(which is sangat laju at that time. Well, standard lah atas highway punya speed kan). Worse, because the car went ‘melelong’. And everyone’s in the car got panicked. I thought we will somehow crash the road divider and I can’t say a word, even to scream. Tergamam. Tapi, syukur Alhamdulillah the car was successfully controlled and we managed to stop the car di bahu jalan.

Fffuhhh...

Then semua rasa lega. Lega, tapi my heart beats violently. My whole body was shaking. And I felt like I was dreaming.

Then, terus call my parents telling them that our tayar kereta pecah. Actually, tayar tu bukan pecah, tapi x tahu kenapa tayar tu terkeluar daripada rim. Weird!

Parents aku gelabah habis and x tahu nk buat apa. Diorang cakap nnt diorang kol balik. Second time kol, sama jugak. Tanya semua ok x? Then cakap “kejap, mak ngn ayah fikir dulu. Nanti ayah kol balik” i knew they will surely gelabah. Dahla jadi kat Ipoh. Dari rumah aku nak ke Ipoh tu sejam setengah jugakla. Time tu dah pukul 9 lebih. Haish.

Tiba2, ada kereta peronda polis PLUS datang. Diorang Tanya kenapa and tolong tukarkan tayar tu dengan tayar spare. Haha. Nasib baik ada diorang. Semua dalam kereta tu pompuan, mestila x reti kan. Then, diorang pesan, nanti bila parents dah datang, semua naik ngn parents and transfer all the stuffs to the other car. Kereta tu tinggal 2 orang je naik. Hmm diorang suruh drive slowly and wait for our parents at changkat jering. Finally, pukul 11 lebih, kitorang selamat jumpa parents dekat changkat jering tu.. haha jejak kasih di situ. Semua menangis kecuali aku. Muahaha heartless kah aku? Selalunya aku palig sensitive. Haha.

Alhamdulillah everything was fine and at 12.50 a.m, i arrived safely and soundly at my home.

What an unforgettable day.
Adios.

 

Friday, November 4, 2011

a piece of thoughts

it was days ago
but the memories remain
you teach me how to dance
and i teach you how to sing

we were the aliens
in the strange world
extraterrestrial
nobody understood
we talked our language
they ended up giving up

the rainbow that we'd made that day
somehow caused them to be wet in the rain
we thought they would enjoy dancing in the rain
but they're not
and we're cursed

the curses we took as the swords
as the weapons for us to defend
but we're in between
that we might kill our loved one

until the day came
and you gave me a horse
for me to go back to the castle
i cried but i conformed

i hate you
then i thanked you for sending me home
now i'm home
and i go out again, to breathe.

today, i stand strong on my feet
i can feel the air is fresher
the water is purer
and the world is brighter

:))





Tuesday, November 1, 2011

confession of a foodholic

wahh.. aku pon nak jugak buat tajuk gempak gempak mcm tajuk novel jugak tajuk movie tu..

yeah, aku mmg foodholic. aku suka makan. :)) heee~ nak bagi aku hepi, belanja la makan. wahh syoknyaa, dulu selalu dapat kinder bueno free.. sekarang jangan harap la kan..lol. x payah nak ingat la kisah lalu. dah basi. haha.

hmm sebenarnya tujuan aku tulis entri ni nak confess kat anda semua. yeah, saya, nur amalina binti mohd sharif telah jatuh cinta. jatuh cinta lagi. tapi kali ini bukan dengan manusia berlawanan jantina. cinta kepada manusia jarang berbalas. lol ape ni? jangan nak merepek. ok, sebenarnya aku sudah jatuh cinta sama literature. waaa akhirnya. setelah lama literature cuba approach aku dan mengorat aku, akhirnya dia berjaya menambat hatiku. :)

aku dah mula mengerti apa itu literature dan kenapa sesetengah orang sangat passionate to this subject. nak kata aku terlalu passionate tu x jugak. tapi somehow rasa la sense of emm ape eh? i mean, rasa la belajar tu seronok dan ikhlas la sikit kan.. emm title "killer" tu dh memang milik dia. haish. sudah sudah la membunuh orang tu. bila nak repent? kesian kami para penuntut anda..

ok lah. itu saja. rahsia tau. jangan bagitahu sesiapa.