Wednesday, September 28, 2011

sakit

sakit maksudnye x sihat. ari ni aku rasa sakit. boleh cakap juga aku rasa x sihat. badan rasa lemah x bermaya. mungkin effect muntah berlebihan akibat minum sabun semalam. sigh. clumsy.

minum sabun -----> muntah muntah -----> badan lemah + lembik.

badan sangat lemah. x larat nak pergi kelas. tapi pergi jugak sebab literature kena present bnde. so datang jugak. tapi lepas rehat ambil keputusan x nak masuk kelas, nk berehat dekat sickbay. tapi waktu mintak sign dekat tuan haji tamam, beliau suruh = paksa pegi klinik. risau ade effect lain dalam perut.

 lepas rehat tu waktu agama. dengar citer, aku jadi topik waktu agama gara gara tertelan sabun. haish, terglemer kejap. pelik pelik.

dah balik klinik, tidur. biasalah. rasa x larat sangat. hidung pun boleh tahan tersumbatnya. rasa mcm nak kol plumber mintak tolong buat ape yang patut. tapi dalam kes ni, watak plumber x diperlukan walaupun berlambak contact plumber (paip rumah tersumbat??? sila kol 017*******) tertempek dekat tepi tepi jalan, dekat public phone, mana mana tiang yang boleh ditempek. okay, tapi plumber bukan focus aku.

rasa nak demam. hope to get well soon. malam ni nak lepak ngn senior tesl yang datang. yeeehuuu!!! :D

assalamualaikum. peace yo!!

pon bolleh

pelik pelik ari ni.
aku sakit. sakit perut yang teramat. gastrik lagi. kali ni sakitnye menyucuk nyucuk, seolah olah ditusuk lembing.
x tahan, tangan pon capai ubat gastik dalam beg.
dh dicampak ubat tu ke dalam tekak, tangan sebelah lagi capai botol air mineral atas loker.
tuang air, tapi pelik, apa pasal air ni slow sangat turunnya??
tiba2, rasa lain, pastu likat semacam. oh dang!!! aku minum air sabun. arghh!!!
ape nak buat? ap nak buat? cepat2 lari pegi pentry luah segala gala yang boleh diluah. rasa dia masih kekal. lari pulak pegi toilet, muntah muntah smpai hilang tenaga. nak berjalan pon rasa ada bintang berpusing pusing atas kepala. finally, decide ambik rawatan kat bilik nia. Alhamdulillah, doktor nia bagi rawatan rapi. haha. sekian.

p/s : next time tengok betul2 air apa dalam botol mineral. minum sabun bukan cara nak sucikan hati. :P

Saturday, September 24, 2011

al kisah sebuah blog

sape cakap blog boleh luahkan segalanya?
sape cakap blog tempat luahkan perasaan terpendam? sape cakap blog boleh melepaskan marah? sape cakap boleh speak frankly in blog?
mana boleh maa...
kadang kadang nak taip tapi terpaksa tahan demi kemaslahatan bersama.
sekian terima kasih.
walaupun demikian, saya tetap sayang blog saya.
anda sayang blog saya? :P
anda sayang saya?? awww malu i...
(eeeiuuu x boleh geli lagi niena mohd sharif??)

okfine, tadi dh 'sekian terima kasih'
ok baru sekian terima kasih
belum bye lagi kan?
ok
bye.
:)

jodoh

saya ambik keputusan untuk tidak mulakan.
saya yg tertekan.
sedih bukan?

jodoh.

Thursday, September 22, 2011

Holla peeps!!!!

Today 22/9/2011
Date should be remembered in my KMS life. Itulah orang dah cakap, sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Okay, dah bertahun-tahun x rasa perasaan dimarahi. Dah lama x berhadapan dengan emotional+verbal+psychological confrontation macam tadi. Haaaiih.. x pola.. pengalaman…
Status perasaan : malu melebihi takut dan cuak.

Nisbah perasaan : 1:2

Okay, bagi mengubati perasaan perasaan x best tu, aku dan nad keluar shopping x bermatlamat. Mulalah habiskan duit untuk benda benda x berapa nak perlu.. benda tu perlu, cuma x dela perlu mana sangat. Tapi still perlukan dia. Okay, then kitorang masuk kedai kedai souvenir. Selalu orang masuk kedai kedai gini untuk beli adiah kat orang. Tapi berbeza ngn kitorang, kitorang belikan adiah untuk diri sendiri. Haaihh x de boyfriend kan, beli sendiri laa.  Erk??? Ade kaitan ke?? Ok fine, x de.

Sambung cerita. Aku beli kawan baru, namanya zombie. Hihi I looiiiikeee!!!!!!! Pencil case sebenarnya. Dh lama nak tukar pencil case. Konon nk semangat baru lah.. nad plak beli benda yang lagi x perlu. Tahla benda ape tah pakai kat tangan, kononnya untuk lapik kat prgelangan tangan time guna laptop, selesa kononnya. Haha. Pastu dia beli bear shawn the sheep. Comel. Tapi aku lebih suka bear sotong kurita tu. Lagi comel. Eeeii bestnya. Tapi tensionlah masuk kedai kedai camtu. Semua aku nak, tapi harga semua mengada ngada. Huh.

ni kawan baru, comel x dia?? buruk kan?? 

malas nak rotate dh.. ni teman saya kt kms jugak. namanya lu'lu. roomate saya yang bagi tw..

haa ni plak mr. ulat bulu.. mata dia creepy x? inilah akibat mata  kena  korek mata macam kasim selamat
... THE END ..

starring :


niena swift & nad cyrus >.<



adios!

Wednesday, September 21, 2011

to izzati khairuddin

i dont know whether writing this entry is a right thing to do or not. but since i've written it, i think, let me just proceed.

to my dearest friend, izzati :



i don't like to see you in this situation. i know how do you feel. i really understand how do you feel inside. i used to be in your place. life is like a wheel. sometimes we're at the ground, and sometimes we're at the top of the world. maybe this is hard for you but remember, you're not alone. we're here for you. i'm here for you and most importantly, God is always there for you. dont be sad my dear. whatever it is, this is just a test. i used to get worse than that for many times. i never got a good marks from teacher before. in fact, i used to get the lowest for THREE TIMES you know, and it is damn depressing. i used to think that my future for literature is just a gloom. but things will change definately. it's just a matter of time. trust me. you just don't ever ever give up. it's good that we get low marks now so that we always want more.have faith in Allah. He's always prepare us for the better. bersangka baiklah pada-Nya.

you have a BIG potential izzati. your passion in literature (all subjects actually) are obvious. trust me, all teachers love you and comfortable with you. that's a pluspoint. you just do your part and don't hurt them(i know you won't). Allah looks on your effort izzati, not the result. if you think you've put a big effort, so don't get sad. i can always help you (semampu aku lah..).

have faith in Allah. buat lah solat hajat selalu. InsyaAllah hajat kau akan termakbul. be good to all people. success is not about brain, it's about heart and brain indeed. kalau kau sedih sangat sekarang, menangislah. menangislah pada-Nya sepenuh hati kau. i bet you'll rasa lega :) aku tawu kau pnye commitment mungkin lebih berbanding kitorang (videos, etc...). tapi aku yakin kau boleh buat. you're strong. jangan cepat marah, jangan cepat tension...kalau ade masalah, i'm always there to listen. jangan rasa kau alone.

emm aku x taw nak ckp ape lagi dh.. tapi be strong yea good girl!!! :')

Wednesday, September 14, 2011

gambira hari semalam.

Semalam. International day. Enjoy. Seronok. Awesome! Ape lagi?? Yes, best.. J happening. Juniors were all impressive. Senior dh sememangnye kan.. haha. Okay, racist lagi. Niena, belajar socio kan?

Semalam bersalin kulit lagi. Jadi Turkish pulak. Hello, bukan ayam tu okay?? Maksud saya rakyat turkey. Tak lawa mcm orang lain. L Tarbus pon plane sangat.Tahun ni saja, macam macam aku dah merasa. dari pirates, kucing hutan, sampaila ke rakyat turkey. haha.  
Haaaiiz.. tak menyapa pastinya. Cuma kalau disapa pasti kembali menyapa.

Okay, semalam seronok sebab hanya satu balingan batu kecil sahaja.J semangat nye lain. Lain bukan? Orang kata senang nk perasan sebab macam masjid jugaklah. Walaupun x Nampak lagi bangunannye, dh nampak bulan bintang tu. So, senang je nk seek. J

Lama sudah x dengar khabar berita. Harap peti ais tu masih boleh berfungsi seperti biasa.
Satu hal lagi, semalam guli bergolek dekat aku. Kali ni best jugak rasanya main guli.. haizz.. tp seronok tu dh jd x seronok sangat sebab dah suka game lain. Begitulah. Guli tu makin confident golek golek. Itulah, dulu slow sangat.

antara turkish. tgk nad. serinya lain bukan? :)

with model indon.

indon lagi.. wak dan isteri.

ini ad, sepupu aidi. hik hik. :P

with the italians... eh, x jugak, chinese sekali

ha, ini pulak chef imported from turkey. ting tang ting tang, ALEXANDER!! haha

the turkish..




the end. ^_^
# waiting. 


Sunday, September 11, 2011

sape kata kms mcm sekolah??

sape cakap?? haha. ye, memang kms macam sekolah. lebih tepat lagi, sekolah berasrama penuh. haha. memang kms kelas start pukul 8 hari hari. uni x macam ni. kelas depends. so, kt kms x de soalan2 atau ayat2 berbunyi macam.. "esok kelas awal doe.. tidur awal weh" atau "esok korang kelas start pukul berapa?" atau "nasib baik esok kelas start lmbt.." faham maksud saya? ok, mesti faham kan.

kedua, yes, kms kena makan kt ds (dewan selera). kalau bebudak sbp dulu panggil dm (dewan makan). tapi 2 jenis tempat yang sama. tempat kita makan, beratur dan ambik makanan. ye, macam sbp, soalan2 biasa macam "ari ni lauk ape?" atau "yes, lauk ayam!(selalu excited lah bila ayam kan)" atau "eeeii keras lah ikan hari ni" atau "pelik lah combination lauk ari ni" dan yang sewaktu dengannya. x de lah kan istilah istilah "kafe a" atau "kafe b" atau apa2 kafe.. x payah nak serabut serabut makanan kafe tu mahal, kafe ni murah. semua dapat benda yang sama. bezanya, turun makan x payah pakai baju kurung. hehe.

ketiga, yes, kms ade lights off?? korang ade? x de kan? haha. tepat pukul 12(x payah nak tepat sangatlah), ade bunyi "pap!" lalu semua lampu bilik akan terpadam secara automatik. nasib baik toilet x de lights off.. bezanya, ade lampu study sebab kms biliknya ade plug. x lah sekejam sbp kn.. :P lampu akan bukak balik kira2 jam 5.30 begitulah. cuma, kt kms x de lah jeritan2 umpama "2C3 side A, lights off!!!!" dari compound kan.. keh3... memang x de dorm lain dh kena aim.. dorm itu je.. haha.. (erk.. betul ke tu dorm aku? tetibe x yakin.)

seterusnya, kms mcm sekolah sebab dekat kms, lecturer pon panggil cikgu/ teacher.. semua macam kanak2 ribena dalam kelas asyik panggil "cikgu cikgu" atau "teacher, teacher.." atau "ustaz, ustaz.." ye, sama macam sekolah. kat sini x panggil "madam" ke, "miss" ke, "sir" ke.. sama kan macam sekolah?? :P

seterusnya, kms kena balik sebelum pukul 7 kalau ikut peraturan (kalau ikut jelaa.. haha)

next, kms ari jumaat, boys kena pakai baju melayu LENGKAP.. :P haha sama jugak macam sekolah. kalau dress code x menepati kemahuan, akan dibebel sekejap.

okay, banyak sangat ni..

sebenarnya nak cite kenapa kms x mcm sekolah. sape cakap kms macam sekolah?? hari ni kitorang dh berjaya buat kms mcm universiti.. haha.. #bangga kejap. hari ni lepas meeting, kira2 pukul 11 mlm begitu, perut meronta ronta mintak diisi. lalu aku pun menyuarakan keperitan tu dekat kawan2 and nak keluar makan. lalu kitorang pun call lah pak cik jamal (driver taxi kms) nak keluar makan. mission accomplished!! ngeh3... itu je.. nak menunjukkan betapa seronoknya dapat keluar pukul 11 malam semata mata nak isi perut.

haha tahniah.. credit to dayahmyra, amal hayatti and nadzirah alias.. :)) thank you teman aku..

Saturday, September 10, 2011

kisah hati

penah dengar? mestilah penah kan? lagu alyah aka lady gaga malaysia kononnya (buat tekak aku rasa loya) tu.. yang bila menyanyi tangannya ke langit ke merata tu. okay, cerita pasal dia x menarik. bukan juga pasal lagu dia. ini nak cerita kisah hati gue. hihi.... (gelak gedik, nak mintak penampar)

nk buat pengakuan, itu marble sudah letak tepi. sekarang datang pula peti ais. haha.. mungkin panahan tu dh kena, mungkin. ok, kita tunggu dan lihat kali ni berapa lama boleh bertahan. kali ni bahaya sikit. marble hari tu selamat sebab banyak x pasti marble tu guli ke mamar.

setiap kali yang dulu letak tepi, selalu rasa yang baru tu lebih bagus. biasa. haha. contohnya, lebih bagus sebab boleh jalan kaki, x payah naik cab berpuluh puluh ringgit. haiiz.

huh (tetiba teringatkan something yang x patut aku teringat). menyampah je. xpelah, kawan kawan sendiri pun cakap aloe vera, ape lagi. haha. nasib baik gam tu dh x lekat lagi. ffuhh..

wahh sekarang ni ade kelas petang pon dh x mengamuk ganggu tidur kau ye niena.. semangat lah katakan.. bagus2 keep it up. :)

kbye~
 *smiling :))

Wednesday, September 7, 2011

to my comrades.

Hhmmm this post is dedicated to my hunny bunny classmates. I got something to say. But I don’t know how to express them verbally. This is kind of motivation maybe. I know I am no one to say all these but as someone who loves you, I think I want to express my thoughts.

To all my dear friends, now is a hard time for you I know. But please don’t let yourselves down. I’m always with you guyz InsyaAllah. Repeating is not an easy thing. But, as it already happened, just take it. Cheer yourselves up! :D

Don’t get stressed. Trust me, enjoy your study. You can make a difference! Haha.. lagi 1, jangan paksa diri. Kalau rasa x boleh study at certain time, don’t force yourself. I mean, for instance, if 11 pm is the time for you to sleep(which is impossible I know) just sleep. Don’t force yourself, or else you’ll just get nothing. I don’t know how to say but you know yourself better. As for me, I just can’t study during the noon(after the academic hour), so, I use that time for me to sleep(kengkadang tu over jugak) so that I could study at night, sometimes maybe until late at night. So what I’m trying to say is that, masa yang korang betul2 masuk tu, gunakan sebaiknya. Prioritize the quality and not the quantity.

Emm and try amalkan baca “rabana la tuzi’qulubana ba’daizhadaitana wahablana minladunka rahmah, innaka antalwahhab” supaya InsyaAllah, Dia x pesongkan apa yg telah kita pelajari..

Next thing is that, for socio, for those yang repeat this oct/nov, I would like to suggest you guyz to ONLY focus on 2 units. Because there is no much time left. Master the two units. Ingat x analysis soalan2 past year yang leya kasi ari tu? Korang cuba jawab semua soalan tu(2 unit yg korang pilih jela). Jawab tu I mean draft or something la, at least you get the idea of what the question wants. bukan buat essay.. hehe.. kalau rasa masih ade yg korang x twu ape yg dia nak, jmpa la teacher or discuss dengan sape2 and make it clear to yourself.

For literature, x de pape nak komen.. seriously. Cuma sape yang ade bakat free writing macam shafiq and abu, go ahead. Sape yang x de bakat camtu, like me, ikut je yang macam teacher guide tu. I mean, each content tu, divide it into 3 sub ideas. Then, quote lah sebanyak mungkin. Yon nasihat dulu “hafal sikit2 je quotation tapi yg boleh kita manipulate untuk banyak isi”.. macam dulu, niena list beberapa quotations daripada each text, so kalau nk pinjam tu boleh lah.. hehe..antara yg niena ingat, “…can you cook books and feed them to your husband?”(nervous condition) haha something like that lah, x ingat exactly.. contoh that sentence kan boleh manipulate macam2.. boleh guna untuk education, battle of the sexes, siblings rivalry and blab la bla.. sorry2, banyak pulak bebel.. tp basically, that’s what I mean la..

Math, nothing except exercise. Don’t spend your time memorizing the formula. Just spend your time doing the exercise, and the formula will automatically attach to your mind. Math ni korang polish la mana2 yang lemah. Statistics leya power. P1 miralyana superb. Refer to them. 1 more thin, make use of the IRP.. SANGAT HELPFUL. Pastu, murnikan your workings. Make them understandable. And then, be consistent doing the exercise. Jangan buat banyak2 sekaligus. Buat sikit2 pon x pe, tapi istiqamah.. ceeewaahh.. (ehem2.. tetiba rasa nak sebut nama echah… :P)

Itu je yang niena nak share. Kalau korang rasa macam niena sibuk, sorila. Maintain your good ways of study. Jangan follow orang lain punya cara kalau rasa x mampu. I know, you are smarter, and more organized than me. I just share ape yg positive.. hehe.. yang penting, jangan stress.. study enjoy2 je.. pastu jangan gaduh2 kalau boleh. Nasihat untuk diri sendiri jugak semua ni.. kalau teacher2 asyik puji batch 9, kita pon boleh!!! Yeah!! This is time for us to get UNITED!! Come on everyone, lets strike!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s : hey hey, HE’s teaching us to be stronger! HE’s telling us that we need to get united, HE’s giving us patience. HE miss our voice to pray harder to HIM. :D

We’ll make it.. New Zealand awaits. J

This song is for you…. <3 <3 <3





Tuesday, September 6, 2011

don't get emotional niena.

macam mana i don't get emotional. thinking back then, i never imagine this is how it turns. everything is too different. see how the world revolves.

i try to think positive. but i just can't. i just feel that i am no longer belong to there. maybe my absence in quite a number of occasions before this makes things turn this way. never mind. plus, 2 years staying there doesn't make me integrate that much to that community (which i used to think that i'm strongly integrated to that society). by the way, thank you for the two years of teaching me on how to survive on my own. how to be independent, how to handle problems, how to be strong, how to rise when i fall and most importantly leading me to see my furture. i learnt those all there. thanks for the moments.

the 2 years also help me to survive here in KMS. if i wasn't sent there, i'm sure i will experience a chronic homesick here. again, thanks.

being placed there makes me know the real me. makes me cherish the value of friendship. makes me learn how to be friend with people. makes me learn on how to behave when my parents are not around.

i don't know what to say, but everything seems too different today. maybe most of them don't even remember my name. :'(
i don't mind if they don't feel the presence of mine as long as i can feel that they have existed in the important chapters of my life. am i too frustrated?? yes i am. :'( i feel really not in their community. i'm a newcomer. a newcomer is still a newcomer.

come on niena, wake up! banish all these from your mind.Think of New Zealand. :D
focus on your alevel now. Let the past buried.

Sunday, September 4, 2011

raya vs. kolej


Raya fever is over.. 
sekarang masa utk kembali ke kolej mara seremban kesayanganku… raya tahun ni memang best.. best sgt3.. Cuma yang x bestnya sbb x puas lagi beraya.. kedekut betul cuti raya.. huh..

Ok, nak cite perjalanan raya. Raya first, balik kampung(so-called kampunglah.. tok ngn tokwan 2 2 dah xde, so ade adik beradik lain2 jela kt sana).. pastu balik tu singgah rumah anak murid mak kejap.. mcm bosan aih cite ni.. ok2, ni la gmbar gambar raya pertama aku…

ni kakak kakak aku...


3 dara pigitan gitu





Raya kedua, masa untuk berjalan!! Time ni semua amik keta sorang sebijik, pegilah beraya rumah kawan masing2… aku pon amik lah keta sebijik kan. Pastu dengan bagusnya pegi langgar keta yg 1 lagi.. okay, refer to my previous post. Not a good beginning lah masa tu.. tp Alhamdulillah aku selamat beraya ke rumah kengkawan aku yang amat amat dirindui. Pegi rumah bestfriend aku, aziri, memang rancak lah kan berborak. Lama jugak x contact dia. Kalau ikut memang merajuk lah ngn dia, tapi sbb dial ah kawan baik aku, aku pegi jugak rumah dia.. beeest sangat dapat sembang lama ngn dia.. ni gambar gambar raya kedua plak..

raya ke2 kaler peach plak..

dengan kawan sekolah lama.. lama siot x jumpa..

ketinggian asal, lagi rendah dari yg baju merah tu, tp sbb pakai heels nmpak tinggi.. hehe


Raya ke3, tetamu datang.. pagi, petang, malam, semua ada orang. Petang tu kakak aku pegi alor setar. Malam tu kitorang g rumah mak sedara aku.. yang bestnya, balik tu perut x klenyang. So, singgah makan kediai mamak. Dh la roti semua tarak mamak tu cakap, makanla nasi semua… haha.. ni gambar raya ke3..
at kedai mamak

amboih adik aku ni makan smpai teleng kepala dia

this is my adik, not abang

adik standard 6
 Raya ke4, open house!!! Jeng jeng jeng! Masa awal awal tu tetamu datang okla, x dela penuh rumah.. dh bajet, mesti ramai yang nak datang after semayang jumaat. After semayang jumaat tu memang berduyun duyun laa… ruang tamu dh bukak 1 lagi kat luar pon x cukup nak muat orang.. so, kesian jugakla ramai yang datang x sempat nak layan and sembang sembang sangat.. tomyam mak aku masak 3 periuk besar mcm kenduri tuh, spaghetti 5 packet, air bertong tong x payah ckpla… mee, koey teow goring lagi.. memang nak patah kaki jugak ari tu.. x bajet nak sepenat tu. Malam time untuk adik beradik ayah aku plak.. kitorang buat gathering kt umah aku.. tapi ade jugak tetamu lain yg datang malam.. so memang ramai gila la… adik beradik ayah aku je 6 family.. tp memang sangat enjoy la.. thanx to all yang hadir.. Cuma sangat sngat sedih sebab budak soksek sorang pon x datang.. emmm yela, semua pon ade jadual masing masing… nak buat cmne.. lagipun, aku kan memang dah lama x jumpa diorang, so, maybe sense of belonging t upon dh makin hilang..

kawan lama

ramai gila geng ni datang.. hehe thanx guyz!


ramai sangat so kena la bukak 1 lagi ruang tamu kt luar.

geng2 boys sekolah lama.. best siot diorang ni datang, meriah :D

yang baju grey tu bestfriend aku lah dulu..

family gathering !!

daddy cool!

antara tetamu yg hadir. ayat skema sgt nie..

Raya ke5.. mood dah terjejas memikirkan esok(raya ke6) nak balik… sigh.. baru kalut nak capai buku.. menyampah betul. Ok raya ke5 x menarik. Ade kawan mak datang, pastu ade la keluar beraya sikit sikit lagi. Selebihnya buat homework and packing..

Raya ke6, hari ni, pukul 10 pagi, gerak balik… now in the bus.. KMS, nantikan kedatanganku!!!

Okbye…

Assalamualaikum, peace yo!