Tuesday, August 23, 2011

feeling

this post might annoy you, better don't read!

ehem ehem(coughing a little)
........
everyone wishes to be loved, to be loved by the right person. :) me too.. it's a damn good thing if we're loved by the person we love. but one has said to me, "it's better to be loved by the person who loves us, rather than being loved by a person we love". it's simply because, the person who loves us treats us better.

but that is what we see through our naked eyes. there is something more beyond it. love is inevitable. when it comes, we just can't avoid it. but it can be controlled. it's dangerous when we let love to control us.

what we can do at this stage is keep praying to have the best spouse for us. maybe we think that 'he' is the best for us right now. but 'he' is unsure. nobody could guarantee that he's our destiny. so keep praying.

Friday, August 19, 2011

balik kampung!!

Date : 19/8/2011
Day : Friday
Time : 10.13 a.m
Venue : Terminal 1, seremban (depan Dunkin Donuts)

*flashback
...... creeping, takut, cuak, "ade cikgu x? ade cikgu x? weh korang, takutla kantoi. dahla cikgu mazrah ade". still terhendap2 dekat koop tu. x payah nak terhendap hendap sangat lah. kalau dh nama tu budak tesl mmg mulut x reti nk diam.. x cukup quorum sebenarnya tapi x de bezanya. haha.. dalam hati takut. takut kantoi lari balik awal. actually x de la takut sangat. lagipun, x belajar kn...

*ok taxi sampai. aksi peluk2 dan cium2 berjalan dengan kadar yang laju seperti berlari 200 m mungkin.
ok, selamat. dh masuk taxi. "terminal 1 ye pakcik". pak cik tu pun reply "ok kak." huh?? ape? kak? erkkkk...

ok 5 minit kemudian smpai di terminal 1. Alhamdulillah. pastu bukak buku Hamlet kejap. sebab waiting time lama lagi. bas 10.30, tp sekarang baru 10.00.. ok lepas tu baca intro nya terus mata menjadi sayup2... oh tidak! terasa mengantuk. x boleh jadi, kena online. blogging lah kejap. "good! ade wifi here!"

ok, so berlakulah aksi taip menaip ni... waa seronoknya nak balik rumah.. harap2 sempat berbuka kat rumah.. bas ni kadang2 lambat juga. tapi x pelah, kata orang biarla lambat asalkan selamat. ye x?

lecturers tahu aku balik awal. respons diorang? haha support je... x de hal lah. sebab x de lesson.. jgn jeles. =P haha x de maknanya.. org yg balik lambat tu yang sampai dulu nanti..
ok, nak buat ucapan raya pun macam awal lagi. x pelah, hold on.. ok bye.

assalamualaikum..
peace yo!

Saturday, August 13, 2011

AS

Alhamdulillah... result was released and it makes me smile :))
syukur sangat2.. ni semua rezeki Allah.. kalau Allah nak bagi, x de sape boleh halang.. i wasn't born as an intelligent student. but efforts and prayers have brought me to this.

nak cakap lebih2 rasa x layak sebab this was sooooo unexpected. sangat3 x expect i was the best in class. what I HOPED is just i can get at least thirteen even though it was quite impossible.because thinking about my previous performance, it was impossible for me to get such this result. plus, i was once attending academic hearing and it was so not good. haha. just hate it. rasa jatuh maruah. plus, in the academic hearing, they mentioned about parents(macam aku saja2 pulak kan nak kecewakan parents aku).. tapi at the same time i always think, nothing is impossible right? semua tu ketentuan Tuhan. Itu kerja Tuhan. Doa tu senjata. macam dalam perang badar 313 org Islam lawan dengan 1000 tentera Quraisy Mekah. 3 kali ganda tuu.. tapi akhirnya tentera Islam menang. so, nothing is impossible right? yakinlah..

emm entahlaa.. rasa bersyukur sangat3... rasa macam x layak dapat pun ade sebab kawan2 lain jauh lagi pandai dari aku.. aku bukan pandai sangat language macam diorang. but maybe one thing that makes a difference is SINCERITY. ikhlaskan sepenuh hati, 100%, terhadap ape yang kita belajar, InsyaAllah...

I always said to myself, i took this course not because i want to fly, or i want to get scholarship or whatsoever. but it's because, I WANT TO BE A TEACHER!! i want to teach the future generations. I want them to be educated. so, it doesn't mind if i fail to fly(nauzubillah)... but i want to end up beig a teacher.. :) so maybe because of that, i become stronger to face the obstacles. Tesl is tough. It's all about language and matured way of thinking. You need to be creative in expressing your mind. Eventhough people always say that math is the savior, but as for teslians, most of us hate math(that's why we are taking tesl, because the subject is so not tesl. kononnye lah. but then, it's a surprise that we still need to take math) so just imagine. the 2 subjects are already burdensome. plus, math yang sangat x masuk line. so, it's double triple tough.

tapi kan, tapi kan.. tu kita je fikir. trust me... itu kita je yang fikir. memanglah mungkin betul, or memang lah betu.. (niena,, jangan jadi keling boleh tak???) haha. ok tapi cuba korang fikir positive. bestnye subjek literature ngn socio. best kot.. kita men argue sana, argue sini. yang budak course lain sangat limited to the syllabus. i mean, kita boleh apply macam2 kat sekeliling kita dlm subjek kita tu. budak course lain boleh?? hehe... x de niat nak banding2kan.. cuma nak berfikiran positive :)

to all repeaters, just repeat. it's not something unusual right? look at our seniors. they did well in their repeat papers. so no reasons for us to not succeed right? i know everyone can!

UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL!!!
IT TAKES 16 TO TANGO!! ngee~

assalamualaikum.. peace yo!

Monday, August 8, 2011

epal paling tinggi

sape x nak dapat gelaran wanita solehah kan..seindah hiasan dunia adalah wanita solehah. Subhanallah..:)
untungkan jadi wanita? kalau wanita yang solehah memang untunglah. kalau sebaliknya, memang perlu diperbaiki lagi. kita mencari pelbagai perhiasan dunia, sedangkan, kitalah, kaum wanita perhiasan tersebut. dan kalau kita berjaya menjadi solehah, kitalah perhiasan yang tiada tolok bandingannya. i really inspired by ustazah asma.
kalau epal pun, biarlah kita jadi epal paling tinggi, paling sukar dipetik.





gambar sekadar hiasan. semalam berbuka puasa dalam talam ramai ramai. hihi.

k bai. assalamualaikum. peace yo!

Sunday, August 7, 2011

nak laki macam dia ni boleh? fullstop



sangat cair tgk beliau dalam mohabbatein faham x? angau.. kah3...



dia hensem, dia cool, character dia aku suka :))

bukan rezeki saya

 Ari ni sahur kt bilik je. X turun hostel. Magi kari cetak rompak di pentry  mnjadi pilihan perisa kari. Cetak rompak kerana pihak kolej tidak membenarkan jualan di bangunan asrama namun jualan masih berleluasa. Ok begini. Tengah nak rendam megi tu dgn air panas, tiba2 tangan yang pegang mangkuk tu terlepas. Mungkin tenaga after baru bangun tidur x kuat menyebabkan mangkuk yang hanya berisi megi kari di dalamnya terlepas jatuh kebwah. Lebih teruk lagi, megi semestinya dibuat dengan air panas awing, malangnya tertumpah atas seluar ku. Basah. Ye tapi itu masih okay. Yang x berapa okay ialah panas. Yes sangat panas sebab air tu diambil dari button(?) kaler merah bertulis “hot”. Okay panas fullstop. Tapi hati redha berkata, x pelah megi tu bukan rezeki aku. Cuba pujuk lagi hati, aku cakap dlm hati “xpe, mungkin megi tu ade racun” sebab tu tumpah. Aku pun letak la lagi seringgit beli megi lagi satu. Kali ni x tumpah.. J

Scene makan makan makan… minum air milo..

Dh selesai makan. Alhamdulilah.. air habis, tapi megi tu tinggal kuah dia x larat nak habis. Perut rasa dh kembung. Masa nak bangun g cuci pinggan tu, tiba-tiba, tangan tertepis mangkuk tu kemudian saki baki kuah tertumpah atas buku math... dang!

Mujurlah buku buku aku semuanya berbalut cantik. Syukur x de pape. Buku itu dilap dan kuah itu pun hilang. Ffuhh nasib baik. Walaupun kemungkinan bau megi kari tu masih terkesan.

Eh baru teringat sekarang, semalam kat tesco beli chicken puff.. alamak lupa makan sahur tadi. Emm Nampak gaya forward time berbuka nanti lah. Boleh pulak lupa. Ye manusia memang pelupa. Oh ya, semalam jugak beli shawl baru. Untuk jubah raya saya. Cantik! Hihi.

Bestnya sahur kat rumah.. ungtungla awak, puasa penuh kat rumah.jeles saya. Ape2 pun selamat berpuasa, bersahur, bertadarus, berterawih dan berqiyyam semua.. J sma2 kita improve amal kita InsyaAllah..

Assalamualaikum.. peace yo!

Saturday, August 6, 2011

3T, T3? huh??

bukan isu jerawat. bukan nak pulihkan jerawat ngn produk T3..
bukan juga trio ape..
tapi ini 3T yang bermaksud tacing, terasa dan tension.
hmm kenapa ya? tahla hati saya fragile, rapuh rapuh(ayat jep sepah).. mcm keropok master potato kaler hijau bertajuk sour cream. begitulah hati saya.

pertama, saya sedih dan tertekan dengan orang sekitar yang kadang kadang cakap je. maaf no offence ya. ini blog saya. saya ada hak nak express..

kedua, kalau dh stabilo depan mata, mana nak cari parker yang jauh lagi kan. rembat jela stabilo tu.

ketiga, boleh x stop complaining? penat mendengar. penat berdiam. x taw nk buat apa. yang penting, rimas!

keempat, hargai effort orang yea. kita x buat, tapi tolong selam dalam kasut orang yang buat. busuk kan? haha. mestilah, sebab dia yang buat, so berpeluh la. krikk..

kelima. sekarang ni saya sakit teruk. so saya memang sensitif. sakit ape? homesick sakitnya. susah sebab x de ubat makan, ubat minum atau ubat sedut, spray atau sapu. so, maaf. sakit ini menyebabkan hati sefragile keropok tadi lebih mudah hancur jadi serbuk

keenam. saya suka dia. masih guli itu. haha.

ok bye. assalamualaikum. peace yo!



Thursday, August 4, 2011

tolong pecat kakak giant yang biadap nak mampos tuh!!!

okay, semalam aku pegi giant kat terminal 1, seremban, negeri sembilan. yes, memang sengaja di'highlight'kan so that everyone is aware with this story. okay, the story is like this.

yesterday we(amal, yana and me) went to T1 to buy our stuffs. *shopping scene... okay, done with buying things, we went to the cashier counter to pay. at the counter, there's a basket with few goods in there but there's no owner. so, the 'kakak' said to us. "letak je barang ni kat bawah", meaning she let us pay first. okay thanx. then when we were paying, suddenly there's an old chinese pakcik behind me talking to that kakak. "hello, ini harga dia RM***, bukan RM***. okay, x kesahla berapa harga dia, (*** menunjukkan yang aku x ingat amount tu). tapi tahu x ape reaction kakak tu? dia sikit pon x reply.. buat bodo sebodo bodonya(mungkin mmg bodo.. opss sorry. geram kak oii) dh tu, pakcik tu cakaplah sekali lagi dengan penuh sopan dan rendah diri, innocent lagi naive. pastu kakak tu jeling je tanpa memandang muka pakcik tu dgn penuh ihsan. dlm hati aku..(apa masalah kakak ni?????? pehal nak biadap sgt dgn pakcik tua x bersalah tu) tiba-tiba dia menjawab dengan keras dan kasarnya, "ahhh... letak jela kat situ" pakcik tadi agak terkejut tapi masih maintain sopan dan naive. tapi dia pun menghulurkan barang tadi tu bersama resitnya, sebagai bukti pembelian nak tebus balik duit tu. kakak tu dengan kasarnya respons "iiisyy... x payah resit2... letak jela kat situ!!" (lagi sekali aku panas. apa masalah pompuan gila ni??) dh la barang-barang kitorang yang tgh bayar tu pon dia main campak campak je... eeiii sabar jela. di bulan ramadhan penuh kemuliaan ni memang kakak ni mencabar kesabaran akulah...

okay, settle masalah pakcik tu. TIBA TIBA, amal jugak menghadapi masalah yang sama. chocolate sneakers yang dibelinya tertera RM7.** tapi bila masuk resit jadi RM8.**. amal pun mempertahankan lah haknya sebagai pengguna lalu memberitahu kakak itu. aku agak takut mungkin amal juga bakal menerima nasib macam pakcik tu. tapi syukurlah x. dia x marah-marah and tengking tengking macam dia buat kat pakcik tadi. cuma mukanya masa, lebih masam pada coolblog basi aku semalam, lebih masam lagi dari cuka, masam lagi dari apa-apa masam yang wujud kat dunia ni(nampak unsur-unsur exaggeration di sini?? nampak? ok bagus ;P )

okay, masalah amal juga dh settle. kemudian, next customer yang nak bayar is her friend. lelaki ye kawan kawan, lelaki! tawu dia macam mana time tu??? Subhanallah... hepinye dia... siap sambil kira tu bertepuk tampar lagi.. main lawan-lawan cakap lagi... gaduh2 manja gitu(eeeeeeiiiiuuuuuu puihhh) sumpah GEDIK gila. dalam masa x sampai 5 minit, character dia boleh totally change. OMG manusia ni memang pelik... sakit gila hati. dhla customer beratur panjang. x malu ke bertepuk tampar kat situ?? wehh ni bukan rumah kau eh... behave la kaaaak.... fuhhh panas panas...

hmm korang dapat picture x ape yang aku story ni?? agak-agak kalau korang kat tempat aku, ape reaction korang eh? serious menjatuhkan reputasi malaysia. dhla kat GIANT, which represents malaysia product.. ohh tidakk... malunya saya sebagai rakyat malaysia.

dear giant terminal 1, seremban. tolonglah pecat kakak tu. tak pon kasi dia masuk kelas kounseling. brainwash sikit.

okay, tu je.. selamat berpuasa ye semua... sila take note bila g T1. peace yo!  

Tuesday, August 2, 2011

krukkk krukk

itu bunyi perut aku... ahhhh sakitnyaa... sakit peruut. waa.. nak baliik.. tadi time kelas, perut aku memulas mulas. biasalah, kalau dh ada gastrik, mmgla perut meracau bila bulan puasa. perut kosong. aku mintak kekuatan dari Allah.. aku yakin x de sape yang faham macam mana rasa sakit tu. mesti kawan-kawan aku dah bosan dengar aku mengadu sakit perut. tapi hari ni sakitnya luar biasa.. lebih sakit daripada biasa. aku nak mengadu kat parents aku takut diorang risau. x pelah, aku tabah. tadi roomate aku bagi losyen mustajab. aku pakai jela.. Alhamdulillah lepas bangun tidur, sakit tu berkurang. ok, habis cerita sakit perut. hopefully, esok x sakit macam hari ni. kalau sakit pun aku harap aku boleh tahan. x pe, ujian di bulan Ramadhan..

sakit macam kak ni.

p/s : aku rindu kt seniorsss.....

Monday, August 1, 2011

campur baur

perasaan campur baur. sebab result AS tinggal lagi 10 ari.. aaaaaa.....
cuak x cuak.. entah apelah result aku kan.. hopefully x lah teruk.. x excellent pon at least x teruk.. adoii takut aihh.. kalau lah x lepas point, kena repeat. lagi teruk kalau kena repeat lebih dari 1 paper.. adoih. teringat literature rasa "gulp".

hmm xpe, masa masih ada. teruskan berdoa.. tolong doakan aku dapat result bagus ya you guyz. aku x nak kecewakan parents aku. aku nak diorang happy dengar good news 11 ogos ni. dhla time tu birthday kakak aku.. kalau dapat result bagus, boleh bagi hadiah tu kat kakak aku.. hehe...

kalau result dh nak keluar, maknanya dh nak dekat balik.. wuhuuuuu!! syoknyaaa.. tiket x beli lagi.eh korang, raya ke4 ni jemputla datang umah.. open house.. ceh baru start posa dh citer raya.. haha..kalau nak rasa spaghetti aku masak, datngla.. sedap ouhh..

ok2.. balik citer cuak tadi.. wehh serious ouh cuak. even cuma 3 papers, tapi bukanlah sesenang yang disangka. tambah2 pulak course tesl.. YA ALLAH YA RABBI YA KARIM... berikanlah kami, pelajar TESL 11.7, keputusan yang cemerlang dalam AS kami Ya Allah.. kepada Engkaulah kami meminta. sesungguhnya Engkau Maha Tahu yang terbaik buat kami.. didiklah hati kami untuk redha atas segala ketentuanMu Ya Allah.. Aaaaamiiin....

hotel bintang less!!!

okay, today my purpose of writing(to be correct, typing) this post is to neg! i've warned you right. so, if you are not interested, you may click the 'x' button or 'back' button.

the topic is about a hotel i'd stayed with my family 2 days ago. the name is kept for 'aib' purpose. haha.. okay, seriously, that was the worst hotel i ever stayed in. it's not really about the condition of the room or whatsoever. it's about the service. i make it short. the service is bad!!! i give no stars at all.. from the receptionist until the operator, semua hancur!! pecat jela semua staff kat situ. no value of courtesy lol. mcm ni nak keje bahagian service?? baek keje bahagian mesin2 je weh...

time check in, senyum pon mahal. wekk! dh tu, plug dlm blik pon berapa je, ape hal?? org kol nak mintak iron pon x dapat. ckp dalam telefon pon mcm hampeh. mmg x nak suruh org datang lagi lah. x hingin lah... tolonglah rakyat malaysia. kalau x de nilai budi bahasa macam mana nak impress kan tourists. kalau negara je cantik, rakyatnye mcm hampeh, ade guna ke? malu kot. dhla keje kat hotel, spot tourists tuu... laenlah kalau setakat keje gerai gerai tepi jalan. eh makcik makcik and pak cik pakcik yang keje gerai pon tahu cara nak serve client taw. customers i mean.

hotel konon best. konon jelaaa.... dhla bilik hapak je. seriously, itulah hotel pertama yang bila masuk x sampai sejam kitorang cari borang untuk isi untuk dikomplen. haha tahniah laaa... lokasi dh cukup strategik habis, betul2 depan pantai. tapi macam tu je layan. senyum lah kak.... selalu kalau orang keje bahagian receptionist ni memang senyum sampai telinga... yang lelaki pon memang cair lah.. ini x... senyum pun berkira.. adeh..

ha lagi satu, breakfast pon teruk. nasi lemak x de ikan bilis. waaa ape ni.. selalu makan kat hotel, rambang mata. semua nak makan,. ini tidak. semua x menyelerakan.. hmm improve ye hotel X.

huh kalau mcm tu lah, kms lagi layak dpt taraf hotel (eh iye ke? haha..) ahh betul! makan free, semua free!

k bye, peace yow!