Monday, May 30, 2011

when i start negging


life doesn't always go our way. when you have problems, never run from it. face and and you are the hero in your novel. rain might be the pathetic scene in your life and sunny day might be the brightness in your story. get through both of them joyfully. you will meet the blessings in disguise. 

sometimes your wish might not come true. and if it comes true, it might not be that direct. sometimes it comes in the strange look where you need to discover it yourself. 

it may be somewhere at the seashore, in a bottle which you never expect it ever exist. and "hey, there's a message in the bottle". and the message might be yours. :)

you love him yet he never knows. maybe it's the dove that falls asleep and forget to send your message to him. 

come on mr.dove, do your work!


here's the path. turn right and explore your future. you determine what's the ending. turn left and you never knew how's your life would be. both are unknown. never afraid because God is always with you. pray hard to him and then decide what he has shown to you. 

it's either you fail or succeed. failure doesn't always means bad. and success doesn't always means good too. whatever it happens to us, that's the best. always speak it to yourself because people always forget this. 

hey, come on! "pretty pretty please, don't you ever ever feel, like you're less than, less than perfect. pretty pretty please, don't you ever ever feel like you'e nothing. you're perfect, to me" :)
 always whisper that to yourself when you feel down. :)

stop being materialistic, because after all, money is nothing. "why everybody's so obsessed, money can't buy us happiness. can we all slow down and enjoy right now, guarantee we'll be feeling alright"
"it's not about the money, money, money, we don't need your money, money, money. we just wanna make the world dance, forget about the price tag" :)

no matter how's the life brings you, always back to the basic(Al-Qur'an & sunnah). you'll find the truth in everything. 
  
LA TAHZAN 

hey my girlzzz




Saturday, May 28, 2011

my beloved + wonderful + fabulous family

hello there. hmm today i want to introduce to you my family members. actually dh lama nk update psl family but until now x de masa. hehe. bukan ape, psl family ni kna time btul2 free sbb ramai. so takes time skit.

ok, al-kisahnya family aku semua ade 9 members. ramai x?? x lah. aku rasa sikit je. parents + my siblings semua 7 = 9 org. wahhh siap ade equation gitu ye..

ok these are my parents. mummy nama Pn. Sabeha and my dad nama En. Mohd Sharif. both are teachers + they're teaching at the same school. wahh romantic gituuuu... hehe. my parents are very understanding and supportive. pape hal pon, discuss dulu. sembang heart to heart baru bertindak. so in short, im very close to them. 2 2 aku rapat. x de lebih2. sama je. hihi mummy, daddy, i loooove you sooooooo mmmuch!


title kt sekolah, papa sharif and mama beha. hehe ;P

next, my eldest sister. this year, she's 23. tp still single mingle gitu. nk masuk, meh dftr sini. hehe. mcm promote jea. she's taking tesl too.. my sifu la ni. she's firm to her adik2. even so, she's loving ouh. dia ni x kedekut sgt sampai kadang2 duit dia sendiri pon x de. hehe. she's a good cook. haaa ciri2 calon isteri yg baik kn. rajin dia ni. tp hobi dia, buli aku.hehe. anyway, love you mmuahhxx :*

it's her! org ckp cam yuna, tp dia sgt2 lah benci org samakan dia dgn yuna.. hehe
orite, next. my sister too. she's 21. yg ni humble orgnye. tp kt umah x lah. haha. she's taking engineering. the only engineer-to-be in our family. chaiyok2! rite now, she's studying at UTM skudai. a very cautious person and she's a good spender. haha pelik je bunyi. i mean, dia ni pandai berbelanja. x de la boros2. dia pandai letak akal sebelum nafsu bila nk berbelanja. wahh2.. kembang jugak kang. she's a korean freak though! adess.. poning2. semua org gila korea. aku je x gila. dia ni rajin study. ngah, come on! u're the only engineer in our family. may Allah ease your way. love you.. :* mmuahhxx...
ha nmpk ayu x? jgn x percaya, dia ni pon kaki buli  aku gak
next, aku lah. haha x nklah cite sal aku. BOSAN! nk kena tunjuk gambar gak ke? x yahla. dh banyak sgt kot kat sini. haha. so, i'm the 3rd in my family. hihi.

next, laki sulung dlm family aku. he's my bro. big bro. walaupun dia adik aku tp dia ni beso. tough la konon. huh dia la paling mencabar. paling selalu menimbulkan kebisingan dlm rumah. bukan nye ape, sebab dia la rumah aku selalu bising suara org marah, mrh sape? marah dia la. dia la jugak kuat mengusik adik2 sampai nangis or jerit2. adehh.. sabar2...dulu time kecik2 kitorang ni musuh sejati. musuh ketat la katakan. gaduh gila2 ar. baling kerusi semua ada. tp tu dulu la. sekarang gaduh professional sikit. whatever it is, aku sayang dia and harap he will be a responsible son soon. 
it's him. otai family aku. tp muka jambu je.. haha (jambu ke?)
okay, next, adik pompuan aku. nama dia syiqin. panggilan kemetot. tp sekarang x kemetot dh. nk sama tinggi dh ngn aku. saiz kasut dia dh besar pada aku. baju pon dh muat pakai baju aku. sekarang baru darjah 6. nampaknye aku sorang lah terbantut dlm family aku. but it's ok. she's hardworking. suruh buat apa semua buat. cuma kesian sikit kt dia cz dlm family aku dia mcm x de kawan sikit. maklumla kakak2 dia semua besar2 dh. jarang dok umah. tp x pe, nmpak gaya mcm berdikari. hehe. okay, dis is her! adik, sayang adik!! <3 you are a good girl ;)
muka dia cm aku x? ramai orang cakap sama.

seterusnya, adik laki aku sorang lagi, merangkap laki bongsu dlm family aku. dia ni paaaaaling manja walaupun dia bukannya bongsu. nama manja BOBOY. hobi, menari mcm tae yang, shuffle(konon terer, tp not bad) dia ni suka bermanja2 ngn kakak2 dia kalau kitorang balik. kadang2 annoying jugak. mmmuahaha. x lah, adik kan, mesti sayang gak. dh la kuat merajuk. haih.
ha nmpak tak parut kt pipi tu? itu kenangan jatuh basikal.

video ni lawak. sila tonton. haha 
video

orite, last but not least, adik bongsu aku. nama dia RAWDZAH ALEEYA. umur 5 tahun. ckp pandai macam nenek. hehe rindu ouh kt dia. aku suka buli dia. sampai kadang2 kakak2 aku tension gak selalu bagi dia jerit. jeritan dia sgt mengancam. nk try test? ada beran?? haha. dia nampak bijak. apa salahnya puji adik sendiri kan. dia cekap math. tp bab2 membaca ni, nampaknya malas skit, cepat boring. (eh, macam aku la). haha. hmm best cakap telefon ngn dia. sbb pandai cakap. tp x best la kalau nanti dia dh besar. dh x de adik kecik.. waaa :'(

yeah, ini nenek tu. eh, maksud aku budak kecik tu.. hehe

Friday, May 27, 2011

done!

alhamdulillah AS dh selesai. =)

skrg ni countdown nk g singapore. bunyi excited habis je kan? mestila. aku ni bukan pernah g melancong luar negara pon. so dpt g singapore yg paling dekat ngn malaysia tu pon kecoh la jugak kan.. mmuahaha.. suka hati lah! emm masal sekarang ni, nk pegi around 1 week from now and i need to berjimat cermat lah so that g sana nanti ade la duit. masalah kedua, aku sekarang ni asyik lapar je. skit2 nk makan. duit abis sebab asyik isi perut je. sigh. tp x pernah mnyesal kalau sebab makan. =)
perut kenyang, hati suka! haha..

meh kita cakap sal AS yang baru lepas tadi jap. so far not that bad. pada aku, generally, wholly, better than trial. pada aku trial ari tu lagi lah susah. CUMA for literature drama aku rasa kali ni SUSAH!! waaa camne ni. dhla aku lemah literature. nampak gaya macam ade harapan nk repeat literature nih. nasib baek paper poem+prose boleh tahan. nk letak harapan tu x jugak. tp at least aku goreng2 keemasan jugaklah utk paper tu. paper drama tu goreng hangus terus. adehh..

next, socio. yeah my feveret. feveret subjek tp bukan top scorer lah. haha. paper 1 susah gak ouhh... functionalist sekali lagi bertindak kejam dengan menyuruh aku sekali lagi analyse pasal dia. walaupun soalan tu sgt familiar, tp bila di'twist' mcm tu aku rasa aku pon dh ter'twist' segala. ape lah nasib.. doa jela. nk kata salah pon x, betul pon... err... emm tah! paper 2 baru abis tadi. Alhamdulillah boleh jawab.. :)

math plak. P1 susah. soalan mengalahkan roller coaster. Alhamdulillah boleh jawab semua. tp x tw la betul ke salah. berserah je. S1 sama gak susah. tp for me, better than trial. igtkan P1 susah, statistics senang la skit. hampeh 2 2 susah. x taula kalau budak2 course lain cakap senang. x kesah la. aku cakap susah gak.

dengar cite result keluar 11/8. kalau betul, kita tunggu dan lihatlah. harap2 sgt this time better and the best from other exams before. x pe. teruskan berdoa + tawakkal kepada Allah. ape yang aku dapat pun, itulah terbaik utk aku.

sekarang ni jom kita amati suasana di singapore. tambah feel sikit nk g USS.

bandar singa, nantikan ku..




bagus utk menghilangkan ingatan pasal AS. 

captivating!


Tuesday, May 24, 2011

almost end sem 2

2 more papers to go. Statistics and socio paper 2. After that, MERDEKA!!!
Fuhh penantian satu penyiksaan. X sabar nk abis. Pastu boleh g Singapore. Hope it’s an enjoyable trip. Hopefully. Harap2 x de pape masalah sepanjang kt sana nnti. Masalah sekarang, DUIT. Adehh pokai.. macam mana nk kaya? Sape boleh jawab soalan ni? Macam mana nk kaya?? Nak duit!!! Susah laaaa….. huhu sume benda nk kna duit. Nk beli baju, cardigan, seluar, makan sedap2, nak beli beg! Serious x tipu.huhh.. sabar jela.. kalau Nampak pon tahan jela nafsu tu. Ikut hati nanti mati. Boleh botak aku kalau ikut nafsu. Sume nk beli.
Eh nak bagitau. Aku sedih. Nanti senior dah keluar. Aku x leh tgk dia dah nanti. Hey awk, take care. Hope that we can keep in touch. =) emmm pastu bulan 2 nanti dia dh nk fly. Sedih. 
Pape pon, niena. Chiyok! Sabar, 2 paper je lagi. Pastu boleh enjoy!!! =))

Saturday, May 21, 2011

bff

assalamualaikummmmm....
hai tawan tawan (dgn gaya terencat mcm yus raja lawak)

heee~ ari ni aku nk share ngn korang sal BFF. BFF aku lah. bestfren forever aku. dia ni sgt setia jd kawan aku dari umur aku 12 tahun. so, masuk tahun ni dh 7 tahun aku berkawan ngn dia. sepanjang kami berkawan, aku x pernah gaduh ngn dia. sebab dia ni bukan jenis yg terasa. dia ni pendiam. x ckp byk. kalau aku ckp dia x pernah ckp balik sepatah pon. diam je. walaupun kadang2 rasa tension ngn dia tp aku tetap sayang dia. kalau korang rasa aku ni pendek, dia jauh lagi pendek pada aku taw! tp dia ni tepu sikit. haha. dia ni tiap ari dan malam teman aku. kalau x de dia, aku sunyi, x leh tidor. huhu~

tp lepas setahun aku kawan ngn dia tu, dia eksiden sikit. eksiden tu sikit dia tp kesan dia agak teruk lah and sampai ari ni kekal mcm tu. kesan dia, idung dia tercabut. so, smpai ari ni lah dia x dak idung. kesian kan... nak taw x nama dia apa? ok lah, nama penuh dia creamy. kalau ikut ic lah. tp nama manja dia cimi.. dulu dia ada kawan baik nama lu'lu. tp lu'lu dh mati sekarang. nk buat mcm mana umur dia x panjang. nasib baik cimi still ade aku. k lah. x mau ckp byk2. nk tunjuk muka dia kat korang. tp jangan terpikat plak. dia ni mmg la cun.



comel kan dia??? hehe cimi i love you... <3

Wednesday, May 18, 2011

my bad :'(

Sometimes, I just hate myself. I hate myself when I failed to make people around me happy. Not just that, I made them sad. If only you know, I never meant to do that. I hate to be sad. Nobody loves to be sad. But sometimes, it just comes. I can’t avoid it. I failed to be a good friend. Everytime I’m being too close with someone, this thing will happen. Everytime I’m being close with someone, I always hope that I will not ruin the friendship. But it still happened. I don’t know who should be blamed. But looking at the past, maybe I am the one who should be blame. :’(
I never expect the person that I am most closed with will be a stranger to me. Things will never be the same again. I am wishing for a miracle. God, help me. I need to seed my heart with some more patience. I need to water my wilt heart with some more self motivation. I need to feed my heart with a nutrient of strength. That’s what I need to do. I know I am selfish. Maybe I don’t deserve to be your friend. It’s hard when we love someone but we need to let her free. For the sake of the relationship.
I’ve no idea. Boleh x nk ckp aku x nk kwn ngn org dh. Aku x pandai kawan!!!!!!!! Setiap kali berkawan, end up gaduh. I’m sick and tired of all these. And this time, sepatutnya kitorang dh baik. But now still ade rasa awkward. Adeh,, smpai bilaaaaa?????? Even how hard I tried to throw that parasite feeling, it still exists. Arghh!!!! I need someone who really understands me to console. I used to have one. But now, whatever happened, I need to rely on my own strength. I can share with my family yet they are not around. Tahlaaa.. aku x tw nk ckp pe g. aku redha je ape yg akan berlaku. There must be a blessing in disguise. Seriously aku buntu dh on how to mend our relationship. I think it’s never too late. But I do think it’s already late. Hmmm hmm hmm…
Tahla. Lantaklah! Suka hati lah! Fed up!







Saturday, May 7, 2011

i don't get it (yet)

"sedihnye nk tinggalkan KMS"
huh?? i don't get it. aku x phm knape ayt mcm ni wujud. npe ngn KMS? klu aku, "aku x sabar nk keluar dr KMS". emm yes, aku sayang budak KMS and classmates aku.
tp aku x suka certain bnda kt KMS ni. which is :-
1. boys are seen as "MONSTERS" in the eyes of the girls.
2. budaya mengutuk sgt berleluasa.
3. bangunan KMS x cantik.
4. bosan
5. subjek susah, tension roomates course lain boleh dpt 15 tp aku x penah dpt.
6. aku agk pasif di sini. in terms of involvement in curricular.
7. sume bnde kne spend duit sendiri, parents x leh dtg every week cm dulu.
8. benci balik kene naek bas. klu kejap x pe, ni berjam2 ats tu. boleh berasap aku.
aaah.... byk lagilah.

tp kn, x semua bnda aku x suka psl KMS ni sebab KMS banyak berjasa kt aku. antaranya :-
1. kt sni byk pendedahan agama. boleh improve diri Alhamdulillah.
2. belajar terima org yg x pernah aku jumpak sebelum ni.
3. belajar berjimat sbb sini kena spend sendiri.
4. belajar buat something yg x pernah aku buat. cth, short story. haha
5. teamwork sgt diutamakan. and UNITY!

hmmm lepas dh tambah tolak bahagi darab campur and segala, KMS ni best jugaklaaa..
maybe skrg aku x rsa lg ape yg senior rasa, imean "sedihnya nk tinggalkan KMS". maybe dh abis A2 nnti aku akn rasa bnda yg sama ngn dorang gak. alaa, sme lah mcm kt SOKSEK dulu. mula2 masuk, nangis je setiap hari sebulan berturut2... dh masuk form 5 barula rasa kemanisan dok kat sana.. hmm it's a matter of time right.
to all the seniors, especially TESL seniors, we'll be missing you so much! thanx for the help and support. :)))

Tuesday, May 3, 2011

redha

Trial. Had passed. And I’ve gotten my result. And it was like….. hmmm disappointed. Hmm hmm hmmm… *sigh.
Well, what to do. What can I do now is motivating myself. Eventhough my results are like cipanzi, but somehow I feel grateful. Stop looking at the negative side. Let’s turn to something positive. Luckily this is just a trial. Which means my last chance before I encounter my AS which is just 1 week from now. At least God has given me petunjuk to ask me to wake up! Yes, I need to wake up and stop daydreaming. Kebetulan tadi terjumpa 1 ayat dalam Al-Qur’an yang menyedapkan hati, rasa macam kebetulan pulak. Mungkin Allah nak pujuk aku dengan ayat tu, which is ayat 5 surah ASY-SYARH, “maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan”. Ayat tu diulang lagi pada ayat ke-6. “sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.”
             
     Baca ayat tu tadi, rasa lega sikit. Emm well, aku ni bukan nye golongan genius atau cerdik pandai. Nk excel, kenala put more efforts. Kalau nk harapkan effort macam dulu, setakat tu jela. Org kata, what you get is what you give. So, x payahla nak argue. Mungkin rezeki setakat tu dulu Allah nak bagi. Dia Maha Bijaksana. Sesungguhnya Dia lebih mengetahui apa yang kita x ketahui. Mungkin inilah yang terbaik buat aku setakat ni.

Hmm somehow rasa sgt jelez dengan budak2 course lain. X yh tengok orang lain, tgk roommate aku sudah. Diorang Cuma kejar A or B je. Well, mmg semua orang camtu, tp for budak2 tesl cam aku ni, utk literature especially, x pyh nak harap sangat la. Aku dpt D(54%) utk literature pon dh rsa seronok dah.
Alaa, maybe orang ckp, ‘dpt D pon nak seronok. Pehal?’ tp itulah yang aku rsa.
Sbb final ari tu aku dpt E, so bila dapat D utk trial ni rsa hepi lah. Jgn la compare ngn shafiq kan. Dia mmgla… ari tu B, kali ni pon B. hmm tapi tu pon kesian. Orang pandai cam shafiq pond pt B je, apatah lagi aku, golongan biasa2 ni. Pelik jugak bila fikir, knapa wujud subjek yg impossible nk dpt A mcm literature tu hah? Kesian budak2 tesl, nak dpt 15 pon susah. Setakat math ngn socio pon terkapai2. Hmm xpe2, ade hikmahnye kn..

i hope this is not the reflection of my AS. as what missnina said dlm kelas tadi. hmm InsyaAllah ade cahaya di hujung jalan :))