Saturday, December 31, 2011

firefly

I was a toddler who once learnt to run.
to run very fast, very vigorously.
Suddeenly I stumbled.

I cried.

and I felt like I can never walk again.
The moment I cried, 
and losing hope
and felt like the walls around me crumbled
Suddenly I saw a light
A light along the tunnel
I walked into the tunnel
and I found a firefly

He taught me to slowly crawl
gradually run
until finally I became a runner. 
A runner who is a winner.
Whom no one can ever beat.
A toddler now is an unbeatable runner
I kept visiting the tunnnel again
to thank to the strange firefly
but...

One day, I visited the firefly
but he wasn't there
Starting from that day
the tunnel never lit again
I kept asking where did he go?

Finally I got the answer
The firefly is helping the other toddler to walk, run,
and be a winner like me
I forgot
The firefly was never mine
I learnt to accept

Finally i realized that I was independent enough
A teacher doesn't guide you every moment in your life
He provides you guidance
and then leaves you when you're strong enough to face your life
Don't hate him for leaving you
because then only you know that you can already stand on your own two feet.







Thursday, December 29, 2011

a good good day part 1

celebrating my birthday with my schoolmates/ ex-classmates.. so COOL!!!
thanx for he small but sweet celebration. after 2 years haven't meet them, finally  i got a chance to meet them again :') ouch sangat heeepii... rasa macam ada kat 5J balik.. 5J is the best mates ever...:))

here's the cake.. small and sweet. :')


ok sumpah malu giler time ni. tak tahu nak react macam mana.


muka excited tengok cake. relax ar, jangan nampak sangat lapar tu. cover sikit.

ieyla and jieha

ni kakak saya, ieyla :))

aksi ni wajib

buruk actually pic ni. serious tak suka. tapi upload jugak..erkk?


our VIP that day, pak lah from kepala batas. dah la nama macam our ex-pm. duduk pon kat kepala batas. ces, nak merapas kuasa lettew.


orait. ni semua dekat kenny roger's sunway carnival mall. next scene nanti part 2 ye.. hehe.. thanx ieyla and pak lah for everything. :)) seronok +terharu sangat.

Tuesday, December 27, 2011

selamat 19 si penulis mloggg... :)

si penulis kini sudah berusia 19 tahun. Alhamdulilah syukur kepada Maha Pencipta kerana masih berikan peluang dia bernyawa dan menikmati segala nikmat pinjamanNya..

yang wish tu semua thanx ye.. hihiii gembira ;) tapiiiiii.......
dalam banyak banyak birthday wish ade jugak yang membuat aku *gulp*
contohnya wish begini

oh noooo... tidakkk rasa bersalah nak reply ape.. tak kan nak menipu. aiyoo si hidayah amirah boleh pulak like.. aiyoyooo~

ade pulak kes macam ni.
ni malu. seriously aku ingat senior tesl. rupanya bukan. tah sape pon aku tak kenal. -.-"

btw, esok mahu berjumpa kawan. celebrate sikit.. hehe. lagipun lama x jumpa kengkwan.. so why not right?? sunway carnival menjadi port esok. excited pon ada sebab rindu gilaaa... waaaa :'( sob sob..

selamat malam semua. 

Saturday, December 24, 2011

peti sejuk, kereta, mimpi

mimpi dibaling dengan mesin penyedut a.k.a vacuum.
what a weird dream.

peti sejuk tak sampai. kena fire. nasib badanla cek abang. kemudian disusuli dengan ucapan maaf. nice bukan? salah tetap salah.

hai si bintang. selasa pula katanya. tak mengapa. kami masih setia menanti. tadi masih mampu tertawa walaupun malu. tak pe.

iphone. yes nak iphone. can i get it for free?? :( huk2.. ok tak pe, iphone bukan prioriti lagi niena. study dulu.

segalanya baik.
in the end, everything will be fine. if it's not fine, it's not the end. :)

Tuesday, December 20, 2011

video sweet itu

tak dinafikan, sweet the proposal tu.
tapiiiiiiii..................
aku tak boleh terima
tak boleh
tak bolehhhhhhhhhhh....
sebab?

malu  *blushing*

aaaaaaa that is really not me. masa tengok tu rasa macam tengok movie. tak sangka in real life ada orang macam tu. kalau aku, nak propose bagi aku DSLR tu bolehlaa... :) wo free kot?? korang tak nak? tipulah. aku nak! haha tapiiiii... janganla bagi kat aku gambar gambar berdrama cenggitu. malu. keh3.. rasa geli pastu DSLR tu terslipped dari tangan terus tak boleh pakai. nah kau, habis kena reject.

haha berangan habis kau niena. tak perlu risau, x de derr orang nak buang masa bagi video cenggitu kat kau.
dulu pernah dapat kad raya berbunyi bagai dari somebody, pastu time nak bukak tu rasa macam nak campak. tak sanggup. rasa geli. end up suruh orang tolong bukak and bacakan. tapi still geli. macam bodoh je rasa.

anyway, kepada pasangan tunang tu, semoga bahagia dan kawin cepat. tahniah. :) tumpang bahagia :")
*shed tears*

p/s : aku suka tengok pasangan sameer dengan sanjana dalam mohabbatein. that guy is so cool. :) lagi satu, macam hero cite leap year.. oh noo... *melting*.
seriously he's cool! 

matthew without beard.. sweet :)


 

taylor swift

I love Taylor Swift.

She is beautiful. And she’s brilliant. She’s sincere. I hope i could write my life chapter into songs like her. They’re all beautiful piece of her. It was nice to commemorate your life episodes into songs. But i don’t have that talent. Believe it or not, every songs in her album are written by her and they’re all being turned into beautiful songs. Nice right? J


she's like a princess in fairytale



gorgeous!!

Monday, December 19, 2011

oppss... watch out!

niena memang begitu

di rumah,
anak yang mendengar kata
kakak yang TIDAK ditakuti
adik yang dibuli
anak yang manja


di sekolah
kawan yang setia
kawan yang sering dibuli
kawan yang sering dikutuk (kutukan yang tak makan dek hati)
kawan baik yang sensitif
murid yang sering terjadi jambu

di kolej
kawan yang gila dan merapu
seorang yang tewas

sekian.

p/s : bila niena tidur petang kerana sakit kepala, dia rasa geram lalu tarik muka bila ada tetamu datang dan dia terpaksa bangun dari tidur untuk bersalaman. muka yang mencuka terpaksa dijadikan gula secara pura pura. rasa geram lalu mahu menangis. jangan contohi sifat ini. tetamu datang bawak rezeki..
sob2.. :'(

Saturday, December 17, 2011

Lalalalaalaaa~
Atas highway. Bila bosan blogging kejap. Menyambut kepulangan adik aku dari langkawi yang kini bersahabat dengan Nepal. Fulus dia tengah banyak. Ada chance nak paw untuk becoming birthday. Hihihiii...

Tadi singgah sungai petani, bertanya khabar si bintang. Haish nampaknya seminggu lagi.Tak pe, sabar.. masih menggunakan khidmat si pejuang yang boleh tahan sesaknya.

Masih memikirkan hal itu. *mengipas ngipas tangan tanda pergi*. Rasa tak percaya aku boleh angkat berat sebanyak 15 kilo. Muscular habis..

Semalam baca buku. Mungkinkah? Oh tidak mengapa. Mungkin benar. Tidak mengapa, silakan. J

 ...........................sambungan..........................
oh ya, sudah di rumah. 
Masa type ni tetbe terhenti ayah aku suruh ganti dia drive. mengantuk katanya. oh rasa tidak percaya nak drive di highway. terasa macam pemandu bertauliah pula. memang bertauliah sebenarnya cuma rekod hitam tu adalah sikit sikit. umpamanya, terlanggar satu row pasu sampai berkecai. terlanggar penunggang motosikal bersama pemboncengnya lalu terbalik, jatuh, dan cedera, telah mencalarkan beberapa bahagian di kereta. itu je, tak banyak. see, masih diberi kepercayaan memandu di highway. terasa satu kejayaan besar bila memandu dari alor setar ke juru. uish, jauh tu. wahh tahniah :') *shed tears* 

oh ya, lagi satu. nak share aku masak kat rumah cuti ni. hey, jangan kutuk okayy?? walaupun rupanya tak indah tapi habis licin tau. maksudnya apa? ok sila masuk tong dan golek seniri. okay, let's take a look. don't drool here. :P


ni spaghetti bolognese. haha actually not really 'spaghetti' because adik aku tersalah beli pasta.. dia beli 'angel hair', it's thinner than spaghetti but the taste is not so much different. whatever it is, we consider this as spaghetti. #makaipanjangnyecaption.. hik2



this is nasi goreng kampung + telur mata. sorila tak de hiasan. untuk makan je. bukan nak post ke majalah saji. #ohnopinggantakcantikmasuktenetmalunyeeee

ok itu saja. boleh nampak la tak de keje minah ni. yes, cuti memang masa untuk memasak. aku suka memasak. oleh itu cuti sangat ideal untuk bina badan. jadi jangan terkejutlah kalau bukak sekolah nanti cik niena kita ada 'pekembangan'
oklah sekian.
assalamualaikum.


Friday, December 16, 2011

translation

T.R.A.N.S.L.A.T.I.O.N
-Brian Friel-

pekebende tuh? itu tajuk play kami bebudak tesl untuk tahun depan. next sem. aaaaaaaa tak baca lagi. sebenanya dah start baca tapi tak faham apa. oh Mr. Friel, kenapa kau menyusahkan aku. sudahlah cover nya buruk(buku fotostat lah katakan), oh tidakk sangat tak menambat hati. alih alih, channel 132 dan 133 jugak yang menjadi sasaran. yes, saya peminat hindustan. ada masalah?

macammanani? tak berminat nak baca. aku lebih berdaya nak buat P3 past year daripada 'translation'. bila bukak buku biru nipis tu(see! walaupun nipis), fikiran aku melayang. kadang kadang watak dalam buku tu jadi spongebob, kadang kadang shah rukh khan, kadang kadang zizan, kadang kadang hagemaru, kadang kadang pesu si anjing hagemaru. aaaa macam mana ni? bosannya membaca.. sob sob.. T_________T

esok nak keluar ambik adik aku. terpaksa jugak naik si pejuang tu menunggu bintang yang belum sampai lagi.

oh ya, tadi dapat berita dari spirit bahawasanya kak dayang (kakak IMU group aku time BTN ari tu) nak belanja kitorang satu group.. weehu!! jeles lettewww... eh kejap, aku included tak? aku kan bukan ahli kumpulan tu secara sah. ok mestilah terlibat kan #kofiden!

hihiiii.... >.<

ok. dah mula bosan. selamat malam semua.

Wednesday, December 14, 2011

transformasi

aku tak tengok transformer tapi.. -__-"
ok tak pe. tak berkait.
bangun tidur. bangun dari katil. deep breath.
hiyyaarrkkk... *mengeliat* *senyum*

sometimes we're dumb,
sometimes we're smart
but we're human.
and a human being is never perfect.

Sunday, December 11, 2011

pelik

perhaps to say no is kinda rude
wondering why
T____________________T

suddenly

nevamind

i'll be fine.

Friday, December 9, 2011

kisah si pendatang haram

Alhamdulillah BTN dah selesai. nasib baik aku layak dapat sijil. ingatkan pendatang haram x diiktiraf.

hari kedua sesi pembahagian kumpulan. sesi mendebarkan. sebab aku selalu dapat group x best. ok sebenarnya aku yang x best. nama ditampal di dinding dinding dewan mengikut kumpulan. aku dah habis ronda satu dewan akhirnya jumpa nama aku. nama aku ada di bilangan nombor 9. aku pun ingat aku group 9 (sengal kan?) yes memang sengal. kemudian semua diminta mencari group masing masing. aku terpinga pinga. lost! x jumpa group. tiba tiba aku baru tahu rupanya nombor kumpulan ditulis atas sekali kat kertas tu. bermakna, aku bukan group 9. 9 itu bilangan aku dalam list tu.. arghh sengal sengal!kemudian, aku pun terkandas. x dapat jumpa kumpulan.aku ambil keputusan duduk je di mana group terdekat. kebetulan group abu di situ, merangkap group zati juga. yeahh ada 2 orang classmate aku di situ. aku pun masuk lah sesuka hati. hihi.

selama beberapa hari aku hidup sebagai pendatang asing. tapi group tu sangat best. fasi terbaekkk.sampai hari keempat, aku reveal kat fasi aku yang sebenarnya aku bukan lah orang asli di kumpulan itu. haha yang lain semua orang asli..:P okfine, fasi aku agak serabut dan geram dengan pengakuan jujur aku yang akhirnya menyusahkan dia tu. tapi fasi terbaekk tu pun convince aku bahawa everything will be settled. haish.

malam tu, fasi aku balas dendam. aku diberkas tanpa kesalahan. atas kesalahan pendatang tanpa izin katanya. tapi apa kaitan kesalahan aku dengan game tu? menurut game tu, sesiapa pun tidak dibenarkan bersuara. jika tidak anda akan diberkas. tangan diikat dengan tali dan mulut di'sealed'. boleh tahan jugakla jadi tebusan kan. tapi x fair lah.. aku x cakap tapi kena tangkap. tapi okla, kira win-win la.

secara overall, seriously BTN tak best. tapi disebabkan aku suka group aku, aku letak rank 6/10 laa.. sebab most of the activities, bosan. -.-" but stil having fun laa. ilmu tu tak dinafikan memang banyak. haa lagi satu, rupa rupanya group aku sepatutnya group 4. group bona, jidin dan beberapa lagi. hihi.. baru tahu hari terakhir di btn. :P

ok bye.

Sunday, December 4, 2011

cerewet vs picky?

setting : dalam bas
masa : 4 petang
lokasi : highway sungai buloh
coordinate : erkk?? jangan tanya la woi. aku dahlama tinggal geografi. tapi yang pasti ari ni dapat sit yang x pernah aku dapat sebelum ni. belakaaang sekali tepi tingkap. nampaknya hari ni agak tinggi sit aku hingga mampu melihat semua kepala kepala penumpang yang lain. cuma kalau bas terhentak hentak tu, gegaran lebih sikit. rasa mcm naik kuda oo.. haha. okfine orang tanya pasal coordinate, kau merepek sampai berapa line dah ni.

al kisahnya begini, sepanjang 5 hari berada di rumah tu, aku menjadi anak tunggal. kakak kakak x balik. adik adik plak ade kat kampung kat langkawi. parents aku tinggal kat mama(mak saudara) aku sebab ari tu diorang ade kursus, so terpaksalah menyeberang ke langkawi semata mata untuk meninggalkan anak yang empat. bila cakap pasal adik adik aku ni, aku rasa lemah. aku sedih. aku rindu dioranggg(ok, itu cuma overacting kata orang). rindu nak bergaduh dengan adik adik aku. inilah kakak paling raksaksa dalam rumah itu.. menjadi musuh kepada semua ultraman ultraman(adik adik) di rumah itu.. muahahaa...

belum masuk topik nampaknya. ok, macam ni. hari first balik, ayah aku cakap, "ayah beli durian 2 biji, cukup tak?" aku pon "erkk.. mestila cukupp..." *sedikit terkejut dengan soalan ayah aku*. barangkali dia lupa. kemudian mak aku pon masuk topik "alaa...dia mana minat sangat durian durian tuu.. mestila cukup" *ffuhh akhirnya mak aku mengexplain* aku pon cakap "eh tapi na(panggilan di rumah) makan jugak, cuma x la banyak sangat... hehee" *tersengih macam kerang busuk*ayat jaga hati...

ok hari seterusnya. ayah aku balik dari mesyuarat marking papernya bawak la balik 2 packet blueberry cheese tart. nyum2 macam sedap. tapi maafla, saya x boleh terima cheese. oh noo... :( sekali lagi, kesian kat ayah aku. ingat aku akan excited, rupa rupanya hanya tersenyum pada cheese tart itu. kalau kakak aku, habis disambarnya cheese tart tu.

seterusnya, mak ngan ayah aku buat cocktail. pegi lah supermarket beli buah buahannya. lepas tu, kat rumah mak aku pon buatla. lagi sekali, saya x minat cocktail... waaa.... tapi aku makan jugak sebab mak aku suruh rasa. rasa jelah. ade la dalam setengah cawan jugak aku makan. okla tu kan..

hmm mcm tu lah ceritanya. kesimpulannya, aku bukan cerewet atau picky cuma aku x boleh terima sesetengah makanan. ish2, kenapa bunyi dia macam sama je? lantaklah. ape ape pon, now i'm in the bus to go back to my KMS terchenta untuk mengikutu BIRO TATANEGARA. nasib badanla kena torture dengan ceramah ceramah politik yang sememangnya bukan makanan aku kan.. ok, ini bukan isu memilih, tapi betul betul x makan. senior nasihat, tidurlah waktu ceramah tu. hihi mesti mesti!! ataupun jalankan hobi aku, mengusha orang sekeliling tidur kemudian ketawa sorang sorang atau bersama geng. ok sounds evil right? hik2.. bukan ape, menarik..:P

okbye. assalamualaikum.

Friday, December 2, 2011

tiada daya

langit x begitu cerah. petanda hari nak hujan.
saya tak mampu buat apa apa.
hanya berserah.
tangan ingin melambai tapi hati masih enggan.
pasrah.
berserah padaNya.
Dia lah sebaik baik perancang
Dia yang menentukan
aku lemah
hanya mengikut aliran si sungai

teringat kata kata ini :
di saat kita mengeluh kerana hujan
kerana mengharapkan panas sang mentari 
rupa rupanya Allah mengirimkan pelangi indah buat kita

jadi senyumlah.
pasti ada pelangi yang kan menyusul.

Thursday, December 1, 2011

kisah pulang

semalam pulang. biasalah bila pulang, ada ada je insiden menarik.
bermula di T1.

watak
farah adibah : diba
nur amalina : niena (aku)
kakak plusliner : kakak plusliner
kakak misteri yang baik : si penyelamat
abang bas : abang bas
bus driver : driver baik

BABAK 1
di T1, aku dan diba sampai pukul 12.10 begitu. diba withdraw money, kemudian aku. time aku keluarkan duit, diba kata "aku g beli tiket dulu, meh duit kau, duit x cukup" diba pun mengambil 5 ringgit dari aku dan terus berlalu. diba di kaunter plusliner, aku pun tiba di diba. (nampak mcm 2 helai tiket kaler hijau di tangannya. oh tidakk.. adakah diba membeli 2 tiket? salah faham. tidak,, aku bukan balik johor. saya pulang ke panang) kemudian
niena : diba, kau beli 2 tiket?
diba : ye lah.
niena : weh, aku bukan balik johor wehh, aku balik penang..

beberapa salah faham berlaku. namun x mampu berbuat apa. kakak plusliner suruh tunggu. x boleh refund balik duit. tapi kalau ada pembeli, ada lah rezeki kami dapat balik duit tu. setelah beberapa minit berlalu, dan jam pun hampir menunjukkan pukul 12.30, akhirnya seorang kakak menjadi penyelamat. ohh terima kasih kakak. jam sudah 12.30, maka berpisahlah aku dengan diba.

BABAK 2
dalam bas, bosan. cuma x puas hati ada seorang mamat asyik pandang pandang. takut. mungkin ada cili di gigi aku mungkin. (fikir positif)

BABAK 3
dah sampai. parents ambik di hentian sungai bakap. kemudian, berhenti solat di tol jawi. jumpak pulak dengan kawan mak.
kawan mak : laaa... beha (nama mak aku) ka? ni hat mana satu (ni yang mana satu?) hat darjah 6 tu ka? (yang darjah 6 tu ke?)
aku : erkk.. *geleng gleng kepala* [tak puas hati diperkecilkan]
mak : dak aih, ni hat lepas spm tu. hat dok buat a level sekarang tu la. (ni yang dah lepas spm tu la, yang tengah buat a level tu)

kesimpulan babak ni. aku masih muda. jangan jeles.

sekian. assalamualaikum. selamatbercuti semua.

Sunday, November 27, 2011

oh kidssssss

oh kids.
i love kids. i love them damn much.
ouch, they're soooo sweet..
i wish i could work at the nursery at least for a day.
when there's too much things put pressure on me, i wish there'll be a child in front of me smiling and giggling.

you know why they are so sweet?
1. because they are innocent.
2. because they smile without teeth.
3. because they are good at talking (talkative i mean) but they talk crap.
4. because their language is weird but cute.
5. because they are small.
6. because they don't hurt us. but they are meant to heal us. :)
7. because they spill their foods often.
8. because they laugh for things they don't know.
9. and because soooo many other reasons. :)


BUT

sometimes, kids can also be annoying. hehe. when they are too desperate to get attention, they are actually requesting to be slapped.
depends.

i've told you right? they are super cute!




oppss... kids can't do this :P



favourite kid character.


p/s : i used to be a kid. so i used to be as cute as them.. heheee...

Saturday, November 26, 2011

dah faham

i should've known earlier. it says. why do you still put the H word?
well, dulu anakonda sekarang dah jadi cacing.
tak reti reti nak faham lagi?
dulu ada simbol sekarang tinggal noktah bosan.
tak faham faham lagi?
lama bermakna titik.
titik bermakna noktah.
sudah.
tamat.
sekian.
terima kasih daun keladi.

Friday, November 25, 2011

i am right i know

.....jalan jalan......
jari menekan nekan keyboard.
'ter'type.
opsss..
okfine, terjumpa. bukan sengaja.
dah agak dari awal.

*protected*

Thursday, November 24, 2011

kira kira

jom kira mathematics. lagipon P3 minggu depan. kurang dari 7 hari. so, exercise jom.
1/2+2+1/2+1+8=12
12 x 4 = 48
12/25 x 100 = 48%

48% = E
yes, akhirnya markah socio dah dapat. 48%
tahniah anda berjaya memungut at least 48%. better daripada 0%. Alhamdulillah.

booo aku tak nak sedih. shuh shuh!! nyah kau sedih! aku kuat. aku niena laa..
tak main ar sedih sedih nii..

*shed tears, deep breath*
lek aaar... final je pon.
[final koottt.. parents kau kena datang sem depan kalau x score.]


yes, parents aku datang! jangan jeles.

aku rasa kena taboo. semalam post kat fb,
"when sorrows come, they come not single spies, But they come in batallions."


*dush! nak amik kau!*

memang betul pon. ok, sedih dapat markah cenggitu. lagi sedih sebab perut lapar. sapa selera nak makan weh dapat E. hoi!! relax aku cakap... E tu bukan fail, eh salah, fail! malahan hanya berjaya memungut 1 point sahaja. oklah tu. at least E bukan gred paling bawah. ada lagi. U namanya, bererti ungraded. maka bersyukurlah anda masih ada kelas. perghh ade kelas beb.

ok, itu cuma socio. jangan putus asa. paper kau ada banyak lagi niena. jangan sebab 1 paper kau jadi mandom macam papedom! kembalikan niena.


dragon booster, semarakkan kuasa nagaaaaaaaaaaaaaaa........... yeah!!


bangun niena, bangun. anda ada family yang supportive yang sentiasa menyokong anda dari belakang, depan, kiri, kanan, tepi, tengah dan segala arah. sayang kau niena.. mmuahhx.

............................apabila eksiden, maka putuslah gerabak kereta api...................................

niena baik : kau sedih ke socio kau dapat E niena untuk final ni?
niena : mana ada. aku akan lebih kuat. terima kasih niena baik.

Ya Allah, berilah kekuatan kepadaku Ya Allah. sesungguhnya perancanganMu ialah perancangan yang terbaik. aku yakin. :)
La Tahzan.

p/s : semoga kau bergembira di BTN kelak niena :)

Wednesday, November 23, 2011

ayuh ke BTN!

waahhh seronoknyaaa.. akhirnya list nama ke BTN keluar jugak hari ni. u know what??? aku terpilih untuk sem ni!!!
yeehuu!!! :))

*PANGGG!!!* PJJ (penampar jarak jauh) hinggap di pipimuka.

ok, itu hanya lakonan atau boleh juga diertikan sebagai feigned madness spertimana Hamlet buat dalam cerita Hamlet.

.......di dunia realiti.........
what? cuti sem aku tinggal 3 minggu gara-gara btn? gara gara kena dengar ceramah berjam jam secara paksarela. what? ok, ada orang kata, bukan setakat ceramah jela, ade jugak riadah. ok, bosan. x kiralah naik gunung jerai sekalipon, tetap B.O.S.A.N..

*emo emo*

x pelah, ok ok.. ayuh attract sebanyak positive caj di kutub otakmu niena.. ayuh, ayuuuh... buat macam jimmy neutron (thiink... thiiiink..)
x pelah, mungkin dengan BTN ni akan menaikkan semangat patriotikmu niena. mungkin kau akan lagi menghargai tanah air tercinta, mungkin kau akan lebih mengahargai zaman persekolahan sebab khabarnya, kena pakai baju kurung putih macam sekolah dulu.

ok, cukup dengan BTN. esok Hamlet dan Silas Marner keluar merangkap subjek literature. good luck si penulis belog.

*tekan butang X lalu sambung study*
x payah percaya.

Tuesday, November 22, 2011

cuak

*deep breath*
final esok. ok lusa sebenarnya. tapi sebab time tulis ni dah masuk selasa, so, kiranya esok.
apa perasaan?
cuak. gentar. menggeletar. x bersedia.
*gulp*
(kenapa masih update mlog?)
bermula dengan sociology. tahu apa itu socio? ok, x perlu hurai panjang. tapi topik yang akan keluar ialah MASS MEDIA. wah, bunyi macam menarik *eksaited*
kejap kejap, cuba recap and replay apa yang patut.

mass manipulative model, neo marxist
- ruling class/capitalist deliberately and consciously uses mass media to manipulate the mind of the audience. erkk?? betul ke? tapi macam tu lah lebih kurang.

cultural hagemonic model, neo marxist
- what is presented on the mass media is the result of the class culture of the journalist who usually comes from the ruling class. betul rasanya. moga x salah.

pluralist
- audience is playing the most important role in determining the content of the mass media. audience is not influence by ideologies of ruling class etc. err maksudnya, audience is still the most powerful in the presentation of the media. 

ade lagi. hypodermic syringe model, gratification model, two step flow model, bla bla bla..
aaaaaaa kenapa macam lost lagi..???

ok niena, maksudnya, sila bukak buku balik. revise apa yang patut.
ok goodluck semua. kepada yang baca ni, semoga Allah permudahkan urusan anda. doakan untuk saya jugaaa :))


Monday, November 21, 2011

rindu

haish. rasa rindu kenangan dengan dia. HUSNA namanya. ya, saya kawan baik dia. dia kawan baik saya. dia memang layak dapat title tu. ya, dia sangat baik. haish kenapa tangan menaip tapi hati rasa sebak. rasa sedih sebab kadang kadang rasa macam abaikan dia. tapi bukan sengaja mengabai, cuba masa tak mengizinkan. dialah pendengar. dialah kawan yang terima busuk busuk aku. dia peluk aku time aku rasa macam aku perlukan sokongan. bergaduh? perkara biasa. insan paling banyak aku bergaduh kat soksek dulu dia. sampai rasa macam nak lupakan dia sebagai kawan baik and cuba cari kebahagiaan dengan orang lain. kononnya. tapi perasaan x sama. dengan dia rasa diterima. buruk atau busuk atau teruk mana pun aku, dia tetap sayang aku sebagai niena.

aku sayang dia. aku tahu, dia ada banyak kawan. semua orang kat soksek tu sayang dia. aku mengaku aku jeles. tapi aku tahu, dia tetap anggap aku special. 

dalam kelas, time prep. sentiasa berdua. zaman muda mudi. macam malu plak. ;P


this is our last day at soksek. before our jamuan kelas.


kedua insan ni antara yang paling banyak membahagiakan hidup aku di soksek.



yes, saya tahu. kami sweet.. aww.. :P